301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
02 Şubat 2024 - Cuma 22:44 Bu haber 192 kez okundu
 
Yapı denetim görevlisine denetimi sırasında yapılan silahlı saldırı kınandı
Yapı denetim görevlisine denetimi sırasında yapılan silahlı saldırı kınandı
AKTUALİTE Haberi


Adana’da yapı denetim görevlisi Ömer Toktaş’ın, denetim sırasında silahlı saldırıya uğraması ve yaralanması sonrası bugün, odalar ve Yapı Denetim Kuruluşları Birliği tarafından kınandı.

Dün Adana’da yapı denetim görevlisi Ömer Toktaş’ın, denetim sırasında silahlı saldırıya uğraması İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapılan basın açıklamasıyla kınandı. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Adana Şubesi, Adana Müteahhitler Birliği, Adana Yapı Müteahhitler Derneği ve Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu tarafından yapılan kınama açıklamasını İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur okudu.

 

İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur yetkililerin bu konuyla yakından ilgilenmelerini ve konunun takipçisi olmalarını talep etti.

Aksungur, yaptığı açıklamada “Üzülerek bildirmek isteriz ki; dün sabah saatlerinde, ilgili şantiyesinde gerekli tespitleri yapıp, olan eksikliklerin giderilmesini isteyen RHT Yapı Denetim Görevlisi müteahhit ve/veya yakını tarafından silahlı saldıra uğramıştır” dedi.

Makine Mühendisi Ömer Toktaş’ın ayağından yaralandığını ve tedavi altına alındığını belirten Aksungur, acil şifalar diledi.

Başkan Aksungur, “Gün geçmiyor ki yapı denetim görevlisi mühendis, mimar ve yardımcı denetçiler, ülkenin çeşitli yerlerinde silahlı saldırıya uğramasınlar. Daha geçen haftalarda Aydın’da benzer bir olay yaşanmışken, bu durum üzerine tuz biber ekmiştir” şeklinde konuştu.

 

AKSUNGUR: YAŞANANLARDAN DERS ALMAMAK, OLASI YENİ DEPREMLERDE AYNI KAYIPLARIN YAŞANMASINA YOL AÇMAKTIR
Yaklaşık 1 aydır Adana’da faaliyet gösteren 48 yapı denetim kuruluşunun 40’ını ziyaret ettiklerini, bizzat İnşaat Mühendisleri Adana Şubesi olarak yaşadıkları sorunları karşılıklı dinlediklerini vurgulayan Aksungur, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu konudaki tespitleri 6 Şubat 2024’de yapacağımız basın açıklamasında dile getirmeyi planlamıştık. Fakat bu menfur silahlı saldırı, kabul edilemez olduğu için bugüne almak zorunda kaldık. İnşaatların yapım süreçlerinde, olması gereken denetim ve kontrollerin önemi ortadayken, resmi rakamlara göre 50 binden fazla can almış, 11 ilimizde büyük yıkımlara yol açmış 6 Şubat Depremlerinin üzerinden bir yıl geçmişken, tespit edilebilen “sorumlular” yargılanırken böyle bir saldırının olması tek bir şekilde açıklanır; yaşananlardan ders almamak, olası yeni depremlerde aynı kayıpların yaşanmasına yol açmaktır.”

 

AKSUNGUR: BU MENFUR SALDIRIYI KINIYORUZ
Başkan Aksungur, “İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Adana Şubesi, Adana Müteahhitler Birliği, Adana Yapı Müteahhitler Derneği ve Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Temsilcileri olarak; Bu menfur saldırıyı kınıyoruz” dedi.

Saldırganın hak ettiği cezayı alabilmesi için Cumhuriyet Savcılığının, ilçe belediye görevlilerinin ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinin konuyla yakından ilgilenmelerini ve yasal mevzuatın gerektirdiği yaptırımları sonuna kadar uygulanmasını talep ettiklerini dile getiren Aksungur, konuşmasını sonlandırdı.

 

BOYRAZ: GELDİĞİMİZ NOKTADA GÖRÜYORUZ Kİ, KENDİ CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği (YDKB) Derneği Adana Şube Başkanı Tayfun Boyraz’da konuyla ilgili kısa bir açıklama gerçekleştirdi.

Boyraz, “YDKB Adana Şube üyemiz Rht Grup Yapı denetim Firma sahibi arkadaşımız denetleme yaptığı şantiyede Müteahhit tarafından bacağından vuruldu. Arkadaşımızın tedavisi devam etmektedir. Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak, her bir yapı denetim çalışanının, denetim görevlerini yerine getirirken şantiyelerde aynı riskle karşı karşıya olduğunu belirtmek isteriz. Hakaret, tehdit, küfür.- maalesef ki- sıklıkla karşılaştığımız durumlar. Oysa biz, halkın can güvenliği için binaların mühendislik kurallarına göre yapılmasını sağlamakla görevlendirilmiş kuruluşlarız. Denetimlerimiz sırasında yaptığımız her uyarı, düzeltilmesini istediğimiz her yanlış imalat, depremlerden sonra daha once defalarca yaşadığımız büyük acıları yaşamamak için. Ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki, kendi can güvenliğimiz yok” dedi.

 

BOYRAZ: İSTİYORUZ Kİ BU ÜLKEDE TEKRAR DEPREM KAYNAKLI BÜYÜK ACILAR YAŞANMASIN
Yapı denetim kuruluşlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş ve yine Bakanlık adına denetim yapan firmalar olduğuna vurgu yapan Boyraz, “Biz görevimizin öneminin farkındayız. İstiyoruz ki bu ülkede tekrar deprem kaynaklı büyük acılar yaşanmasın. Bunu mümkün kılacak olan yapı denetim kuruluşlarıdır. İnsanların evlerinde huzurla, depreme karşı güven içinde yaşamaları için sahadayız. Böylesine önemli bir kamu görevini yerine getirirken karşılaştığımız şiddetin hiçbir izahı, gerekçesi, affı olamaz. Bu yüzden tüm herkesi yanımızda durmaya, destek olmaya davet ediyoruz” cümlelerini kullandı.

 

BOYRAZ: ŞANTİYE ŞEFİ BAŞINDA BULUNMAYAN HİÇBİR ŞANTİYE OLMASIN İSTİYORUZ
Boyraz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şantiye şefi başında bulunmayan hiçbir şantiye olmasın istiyoruz. Çünkü bizler, yapı denetim kuruluşlarının teknik personel çalışanları olarak, sahada teknik personel olan şantiye şefleriyle değil, ustalarla muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Bir binanın, deprem anında nasıl davranacağını belirleyen demir imalatının kontrolü gibi son derece hayati bir mühendislik konusunda muhatabımızın teknik personel olmasını istiyoruz. Biz, şantiye şeflerini sahada görmek İstiyor ve kanuni düzenlemelerin bu bağlamda yapılmasını talep ediyoruz.”

Yetkililerden Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak şantiyelerde etkin şantiye şefliği sisteminin devreye girmesini istediklerini söyleyen Boyraz, şantiyelerde denetim yapan yapı denetim personelinin kanun ile kamu yararına işlem yaptığının güvence altına alınması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Yapı, denetim, görevlisine, denetimi, sırasında, yapılan, silahlı, saldırı, kınandı, , , , , , , , ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı