301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
09 Ekim 2023 - Pazartesi 22:33 Bu haber 324 kez okundu
 
96 kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi hakim karşısında
96 kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi hakim karşısında
ASAYİŞ Haberi


Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılması sonucu 96 kişinin yaşamını yitirdiği Adana'daki Alpargün Apartmanı'nın tutuklu müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün'ün yargılanmasına başlandı.

Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün hakkında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında iddianame hazırlanmıştı.

Alpargün'ün "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianame, Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

Hasan Alpargün'ün yarlanmasına ise bugün  başlandı. Duruşmaya sanık Hasan Alpargün SEGBİS ile katılırken, hayatını kaybeden 96 kişinin yakını müşteriler ve avukatları hazır bulundu.

Sanık Hasan Alpargün,  yakınlarını kaybedenlerin maddi zararını karşılayacağını belirterek, 1994'te inşasına başlanıp, 1996'da tamamlanan Alpargün Apartmanı'nın dönemin yasalarına ve deprem yönetmenliğine tamamen uygun yapıldığını iddia etti. 

Sanık Hasan Alpargün, "Denetimin ardından gereken tüm ruhsatlar ve son olarak iskan alındı. Hiç eksik malzeme kullanmadım. Adana'da o dönem 3 büyük deprem oldu. Bu depremlerde binamız hasar almadı. Aradan 26 yıl geçti. 6 Şubat'ta büyük, şiddetli bir deprem yaşandı. Binanın yıkılma sebebi ilk olarak bu şiddettir. Diğer neden ise yağmur, güneş enerji depolarının akıntıları ve su deposunda yaşanan sızmalar sonucu betonun içerisine işleyen suların 'beton kanseri'ne neden olmasıdır. Ayrıca su demirlere de zarar vermiştir.  Sağlık sorunlarım nedeniyle tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Sanık avukatı da alınan rapora itiraz edip İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alınan raporun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Avukata tepki gösteren bazı müştekiler ise salondan çıkarıldı.

Duruşmada müştekiler ve avukatları da binanın deprem yönetmeliğine aykırı yapıldığını, ölen kişilerin otopsi raporları incelendiğinde çoğunun boğularak öldüğünün ortaya çıktığını belirtti. 

İddianame “bilinçli taksirden insan öldürme” suçundan hazırlanmış olsa da sanık binanın olası depremde yıkılacağını biliyor olması sebebiyle taksirden söz edilemeyeceğini ifade eden müşteki avukatları, yargılamanın “olası kast” suçundan yargılanması gerektiğini ifade etti. 

Müşteki olarak dinlenen kişiler de deprem sonucu oluşan enkazın çocuğunun kum yığını olduğunu, hayat üçgeni oluşturacak bir alanın bulunmadığını, bu sebeple ihmalin olduğunu belirtti.

Hakim müşteki olarak dinlenen bina sakinleri ve ölen bina sakinlerinin yakınlarına binada yapılan tadilatları ve kolon kesilip kesilmediğini sordu. Müştekiler kolon kesme gibi bir durumun olmadığını, yapılan tadilatların ise parke döşeme, boya badana gibi tadilatlar olup binanın yıkılmasına sebep olacak bir şey olmadığını, apartmanın zeminindeki dükkanlarda da kolon kesme durumu olmadığını sadece birkaç evde balkonun mutfağa dahil edildiğini ifade etti.


Müştekiler ellerinde fotoğraf ve video olduğunu kolonların orada görüldüğünü söyledi. Bir müştekinin ölen yakınının otopsi raporunda oksijensizlikten öldüğü, bina enkazının kum yığını olması sebebiyle ölen kişilerin nefessiz kaldığını dile getirdi.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Müşteki avukatları ise duruşma sonrası adliye binası önünde açıklama yaptı.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: 96, kişinin, öldüğü, apartmanın, müteahhidi, hakim, karşısında,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı