Bu gün buluşmamız her zamankinden farklı, çünkü Tarihe tanıklık etmiş yerleri bir an önce ziyaret etmek için sabırsızlandığımızdan ve yapacağımız kısa gezi de alacağımız medeniyetler dersinin de farkında olarak yollara koyulduk .
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana onarımlar ile Yumurtalık ilçesindeki Marco Polo İskelesi'nden başlayarak, Ceyhan ilçesi yakınlarındaki Kurtkulağı Kervansarayı ve Yılan Kale ile Anavarza Antik Kenti'ni de içerisine alan, Tufanbeyli ilçesine kadar uzanan tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırmak bölgede turizm destinasyonlarını bir bir ayağa kaldırarak tanıtmak boynumuzun borcu olmalıdır.
GEZİ HİKAYEMİZ;
İlk durağımız olan Kültür varlığımızın adı Kurtkulağı Camii, Ceyhan'ın 12 km güneydoğusunda Kurtkulağı Mahallesi'nde 1601 Yılında Haydar Ağa tarafından yaptırıldığı, ancak mimarının kim olduğu bilinmeyen camii 1659 yılında Mimar Mehmet Ağa tarafından onarıldığı bilinmektedir.
Özeliklerine gelince; Camii alışılmışın dışında güney-kuzey doğrultusunda dikdörtgen bir plan üzerine yontma taşlar ile yapılmış ve üzeri iki kubbe ile örtülmüş. Caminin doğusunda revaklı bir avlu ve bu avlunun kuzey-batısında basık tek şerefeli bir minare bulunmakta. Bu minarenin kürsüsü aynı zamanda caminin cümle kapısı görevini de yapmakta olup, camiinin en son 2015 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığı bilinmekte.
KERVANSARAY
2.durağımız olan Kültür Varlığımızın adı Kurtkulağı Kervansaraydır. Mahalle muhtarı Ahmet Şavk ile birlikte ziyaretimizi gerçekleştirdiğimiz ‘’Menzil Hanı’’ olarak da anılan Adana-Halep kervan yolu (Eski İpekyolu) üzerindeki Kurtkulağı menzilinde bulunan Kervansaray, eskiden haberleşme merkezi imiş. At ve görevlilerin konaklama yer amaçlı kullanıldığı aldığımız bilgiler arasında.
Adana Müzesinde bulunan kervansaray kitabesine göre de eser 1659'da Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış olup, mimarı Mehmed Ağa'dır.
Kervansaray bir kale sağlamlığında, gayet kalın ve sağlam duvarlara sahip ve kale gibi korunaklı olduğu için günümüze kadar gelmiş olduğu, büyük bir dikdörtgenden oluşan planının doğu cephede klasik kervansaray mimarisinden farklı özellikler de taşıdığı görülmüştür.
Üç yanda saçak hizasına kadar kuvvetli payandalarla takviye edilmiş olan beden duvarlarının tamamı taştandır. Doğu cephedeki çıkıntıları hariç yaklaşık, 45 x 24 metre ebadında olabileceği düşünülen kervansarayın planını, enine uzanan iki sıralı payelerin birbirlerine sivri kemerlerle birleşmesi ve bütün üst örtüyü teşkil eden boyuna uzanan beşik tonozlar meydana getirmektedir. Havuzu, çeşmesi, konaklama odaları ve geniş salonuyla dikkati çeken kervansarayda, çevre düzenlemesi çalışmalarının yapılması da gerekmektedir.
Kendi tarih bandında tarihi İpekyolu üzerinde bir yaşam ve aynı zamanda iletişim merkezi olan Kurtkulağı Kervansarayı görkemli konumu, mimarisi ve bahçesinde yer alan bir kısmı ayakta kalan surlarıyla halen dikkat çeken konumda. Günümüze ise geçmişin esintilerini taşımak için Kervansarayın günümüz konjektüründe değerlendirilmesi kanaatindeyim.
Gerçekte hem ulusal hem uluslararası turizme hizmet edecek konumdaki tarihi yapı Turizm gelirinde % 0,68'in de altında olan Adana için, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışmaları kapsamında hazırlanan "İpek Yolu'nun İzinden" projesi kapsamında değerini bulacağı düşünceleri ve hayali ile Adana kent merkezine dönüş için yola koyulduk.
|