Başak Korkmaz Çınar'ın sözleri meclisi karıştırdı: “Seyhan Belediyesi'nin yeni sloganı, her an bahane!”
Özel haber; Fatoş TEKBAŞ
Seyhan Belediye Meclisi'nin bütçe görüşmelerinde söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Av. Başak Korkmaz Çınar, belediyenin hizmetlerini ve bütçe yönetimini sert sözlerle eleştirdi. Çınar'ın konuşması sırasında mecliste tansiyon yükseldi, karşılıklı atışmalar yaşandı. CHP ve Yeni Parti gruplarının salonu terk etmesi üzerine oturuma ara verildi. Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından Çınar, yarım kalan konuşmasına kaldığı yerden devam etti.
Seyhan Belediye Meclisi'nin, Başkan Vekili Hasibe Akkan başkanlığında gerçekleştirilen bütçe ayı görüşmelerinde siyasi tansiyon yükseldi. AK Parti Seyhan Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Av. Başak Korkmaz Çınar'ın belediyenin hizmetlerini ve bütçe yönetimini eleştiren konuşması, mecliste tartışmaların fitilini ateşledi.
Konuşması sık sık kesilen Çınar, eleştirilerini sürdürmekte ısrar ederken meclis üyeleri arasında karşılıklı sözlü atışmalar yaşandı. İlk oturumda tansiyonun yükselmesi, üyelerin ayağa kalkması ve tartışmaların büyümesi üzerine CHP ve Yeni Parti grupları meclis salonundan ayrıldı. Görüşmelere ara verildi.
Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından yeniden toplanan mecliste Başak Korkmaz Çınar, tamamlayamadığı konuşmasına kaldığı yerden devam etti. Seslerin yükseldiği, karşılıklı tepkilerin sürdüğü oturumda Çınar, Seyhan Belediyesi'nin hizmet yetersizliğini ve bütçe tercihlerini eleştirmeyi sürdürdü.
“7,1 MİLYARLIK BÜTÇE VAR, ORTADA HİZMET YOK”
Konuşmasına meclis üyelerini ve basın mensuplarını selamlayarak başlayan Çınar, Belediye Başkanı'nın bütçe görüşmelerine katılmamasını eleştirdi. Yaklaşık 25 gün süren bütçe görüşmelerinde müdürlüklerin ve meclis üyelerinin emek verdiğini belirten Çınar, 7,1 milyar liralık bütçenin hazırlanması, uygulanması ve hesabının verilmesinden belediye başkanının sorumlu olduğunu hatırlattı.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 38. ve 61. maddelerine dikkat çeken Çınar, bütçenin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasının belediye başkanının sorumluluğunda olduğunu söyledi.
“Yirmi beş gün boyunca mecliste olmayan tek kişi sizdiniz” diyen Çınar, belediyenin başarısının bütçenin büyüklüğüyle değil, ortaya koyduğu hizmetlerle ölçüleceğini vurguladı.
“4,5 MİLYAR LİRA MAL VE HİZMET ALIMINA GİDİYOR”
Bütçenin yaklaşık 4,5 milyar liralık bölümünün mal ve hizmet alımlarından oluştuğunu belirten Çınar, bunun toplam bütçenin yaklaşık yüzde 63'üne karşılık geldiğini ifade etti.
Komisyon görüşmelerinde müdürlüklere tek tek sorular yönelttiklerini anlatan Çınar, 2027 yılı için yeni projeler, eksik hizmetlerin tamamlanması ve vatandaşın yaşamını kolaylaştıracak yatırımlar konusunda somut bir hedef ortaya konulmadığını savundu.
“Bu mal ve hizmet alımlarının Seyhanımıza dönüşü ne olacak? Sosyal tesis mi açacaksınız, kreş mi yapacaksınız, asfaltları mı yenileyeceksiniz, temizlik problemlerini mi çözeceksiniz?” diye soran Çınar, müdürlüklerden bu sorulara tatmin edici yanıt alamadıklarını söyledi.
“89 MİLYON LİRA AVUKATLIK ÜCRETİNE GİDİYOR”
Temizlik hizmetleriyle ilgili protokol ve harcama kalemlerine de dikkat çeken Çınar, yaklaşık 480 milyon liralık bedelin 89 milyon liralık bölümünün avukatlık ücretine ayrıldığını belirterek bu rakamın sorgulanması gerektiğini söyledi.
Kendisinin de avukat olduğunu hatırlatan Çınar, “Ben avukatım, böyle bir şeye şahit olmadım. Haklarıdır, değildir, orası ayrı. Ancak bütçemiz yok denilirken 89 milyon liranın avukatlık ücretine ayrılması gerçekten düşündürücü. Hanginiz cebinizden bir milyon lira çıksa razı olursunuz? Bu konuda neden hassasiyet gösterilmiyor?” ifadelerini kullandı.
“SEYHAN'IN YOLLARI AŞILMIŞ VAZİYETTE”
Fen İşleri Müdürlüğü'nün harcamalarını da gündeme getiren Çınar, tabloda 12 milyon liralık mahkeme gideri ve 6 milyon liralık bitüm alımı bulunduğunu söyledi.
2025 yılında 50 bin ton asfalt yapıldığının belirtildiğini, 2026 yılında bu miktarın aşılacağının ifade edildiğini aktaran Çınar, kış mevsiminin yaklaşmasıyla asfalt çalışmalarının aksayabileceğini dile getirdi.
Seyhan'ın 96 mahallesinde yol sorunlarının yaşandığını savunan Çınar, Gülbahçesi Mahallesi'nde yağışlı havalarda çocukların çamurlu yollardan okula gitmemek için ayakkabılarına ve pantolonlarına poşet geçirdiğini anlattı.
“Sayın Başkan, Silivri yollarını aşındırmaktan Seyhan ilçemizin yollarını aşındıramıyor. Gerçi Seyhan'ımızın yolları zaten aşılmış vaziyette” sözleriyle eleştirilerini sürdüren Çınar, vatandaşın günlük yaşamında karşılaştığı sorunların artık görmezden gelinemeyeceğini ifade etti.
“ŞAKİRPAŞA'DA KOKUDAN YÜRÜYEMEDİM”
Temizlik sorunlarına da değinen Çınar, Şakirpaşa Mahallesi'nde yaptığı ziyaret sırasında karşılaştığı manzarayı anlattı.
“Program için Şakirpaşa Mahallesi'ne gittim. Sabah saatlerinde kokudan yürüyemedim. Esnaf bana, ‘Siz bile burayı akşam görün’ dedi. Çöp kokusundan yürünmüyor” ifadelerini kullanan Çınar, belediyenin temizlik işlerinde kaç işçinin raporlu olduğunu sordu.
Çalışanların ağır çalışma koşulları nedeniyle rahatsızlandıklarını ve rapor aldıklarını söylediklerini aktaran Çınar, temizlik hizmetlerindeki aksaklıkların çözülmesi gerektiğini belirtti.
“SEYHAN BELEDİYESİ'NİN YENİ SLOGANI: HER AN BAHANE!”
Konuşması sırasında sık sık araya girilmesine tepki gösteren Çınar, eleştirilerinin algı oluşturmak amacı taşımadığını, gördüklerini ve vatandaşlardan duyduklarını dile getirdiğini söyledi.
“Benim yalanla işim olmaz. Ben vicdanlı bir şekilde gördüğümü söylüyorum. Milletin iradesiyle seçilmiş bir meclisin üyesiyim. Şahsım adına değil, milletim adına konuşuyorum” diyen Çınar, belediyenin hizmet üretmek yerine sürekli mazeret ileri sürdüğünü savundu.
Belediyenin sloganına da göndermede bulunan Çınar, “Ben sizin sloganınızı değiştiriyorum. Bundan sonra Seyhan Belediyesi'nin yeni sloganı ‘Her an bahane’” sözleriyle eleştirilerinin dozunu yükseltti.
Mecliste yaşanan tartışmalar sırasında genel siyasete ilişkin değerlendirmeler de gündeme geldi. Çınar, kendisine yöneltilen sözlere cevap vermek zorunda kaldığını belirterek konuşmasının sürekli kesilmesine tepki gösterdi ve sözlerini tamamlamak için meclis üyelerinden sakin olmalarını istedi.
Seyhan Belediye Meclisi'ndeki bütçe görüşmeleri, hizmetlerin yeterliliği, belediyenin harcama tercihleri ve siyasi tartışmaların gölgesinde sürerken, Başak Korkmaz Çınar'ın eleştirileri meclisin en dikkat çeken gündemlerinden biri oldu.
|