301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
17 Ocak 2022 - Pazartesi 22:08 Bu haber 235 kez okundu
 
Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı
Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı
SAĞLIK Haberi


eKonsey.com Online Medikal Danışmanlık Platformu doktorlarından

Prof. Dr. İlkkan Dünder: Her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor

 

 Kişiye özel sağlık tavsiyeleri veren Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey.com doktorlarından Jinekoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. İlkkan Dünder, ocak ayının rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle hastalıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanseri nedeniyle her iki dakikada bir kadının hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Dünder, “Serviks kanserlerinde, erken dönemlerde genellikle bir belirti görülmüyor. Rahim ağzı kanserinin nedeni,  yüzde 99 olarak HPV görülüyor. Bu hastalıkta erken tanı çok önemli. HPV aşısı sayesinde hasta sayısı azalıyor” diye konuştu.

 

 

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda 4’üncü sırada görülen bir kanser türü olan serviks yani rahim ağzı kanseri nedeniyle, her iki dakikada bir kadın hayatını kaybediyor. Ocak ayının rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle, Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey.com doktorlarından Jinekoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. İlkkan Dünder, rahim ağzı kanserinden korunma yollarını ve tedavi süreçlerini anlattı.

 

 

 

Serviks kanserlerinin erken dönemlerinde genellikle bir belirti görülmediğini belirten Prof. Dr. İlkkan Dünder, “Hastaların şikayetleri arasında; vajinal akıntı, damla tarzında adet dışı kanamalar, kanlı akıntılar, cinsel temas sonrası kanama daha sıklıkla yer alıyor. İleri aşamalarda ise bu şikayetlerin yanısıra halsizlik, kilo kaybı, kasık-bel ağrısı, bacaklarda şişlik gibi bulgular geliyor” dedi.

 

 

 

HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden korunmanın en önemli yolu

 

HPV’nin gerek serviks kanserinin gerekse serviks kanserinin öncü lezyonlarının nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Dünder, günümüzde serviks kanserinin yüzde 99 nedeni olarak HPV’nin kabul edildiğini söyledi. Serviks kanserinden korunmak için alınabilecek en önemli tedbirin HPV aşısı olduğunu bildiren Prof. Dr. Dünder, “Yaklaşık 15 yıldır dünyada güvenle kullanılan ve mükemmel sonuçlar alınan HPV aşısı sayesinde, rahim ağzı kanseri tanısı konan hasta sayısı günbegün azalıyor. En büyük beklentimiz ise HPV aşısı sayesende bu hastalığın yok olması. Aşının yanı sıra; monogamik (tek eşli) cinsel yaşam, prezervatif kullanımı, hijyene dikkat etmek, sigara ve benzerleri maddelerden uzak durmak, bağışıklık sistemini yüksek tutmak ve düşürebilecek nedenlerden uzak durmak bu hastalığa yakalanma riskini en aza indiren etkenler arasında” diye konuştu.

 

 

 

Erken tanı için neler yapılmalı?

 

Prof. Dr. Dünder, rahim ağzı kanserinin tanı ve tedavi yöntemleri hakkında ise şunları söyledi: “Serviks kanserinin erken tanısı için; düzenli jinekolog kontrollerine gitmek, belli aralıklar ile ‘smear testi’ yaptırmak, HPV varlığına baktırmak çok önemli. Olası şüpheli bir durumda ‘kolposkopi’ yaptırılması ve gerekirse bu işlem yapılırken biyopsi alınarak tanının kesinleştirilmesi gerekiyor. Serviks kanseri, erken evrelerde cerrahi yöntemler ile daha ileri evrelerde ise kemoterapi ve radyoterapinin birlikte uygulanmasıyla tedavi ediliyor. Tedavi süreçlerini takiben, düzenli kontrollere gitmek de büyük önem taşıyor.”

 

 

www.ekonsey.com

 

eKonsey.com hakkında:

 

eKonsey Online Medikal Danışma Platformu, dünyanın en ücra köşesinden dahi her hastaya; hastalığının doğru değerlendirilmesi, tanısının doğru konulması ve kişinin durumuna özel en uygun tedavi yaklaşımlarının önerilmesini amaçlamaktadır.

 

 

 

Gelişmiş online iletişim araçlarını kullanarak, kişilerin birkaç fikir almak için farklı merkezlere dolaşmak zorunda kalmadan, hastalıklarıyla ilgili en ileri düzey desteği sağlamayı amaçlayan online bir platformdur. Bu platform, kişinin çalışma hayatındaki akışı bozmadan, özellikle başvurmak istediği merkez ya da doktorun bulunduğu şehrin dışında ise, ulaşım, konaklama gibi vakit ve maddi kayıp yaratan zorunluluklar da ortadan kaldırmaktadır.

 

 

 

eKonsey Online Medikal Danışma Platformu, üye profesör ve doçent tarafından, literatürdeki güncel araştırma sonuçlarının yakından izlenilmesi, edinilen yılların deneyimi ışığında kişiye özel olan durumların değerlendirilmesi, tanının bu durumlara göre kişiselleştirilmesi ve en uygun tedavinin önerilmesini her hastanın en önemli beklentisi ve hakkı olduğu noktasından yola çıkmaktadır. eKonsey Online Sağlık Danışmanlık Platfom’u alanında bilgi ve tecrübesiyle kendisini kanıtlamış, güvenilir uzman doktorlarıyla kişiye özel tedavi tavsiyeleri sunmaktadır.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: , Ocak, Ayı, Rahim, Ağzı, (Serviks), Kanseri, Farkındalık, Ayı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı