301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
15 Haziran 2021 - Salı 21:45 Bu haber 407 kez okundu
 
O fotoğraf rastgele seçilmedi!
O fotoğraf rastgele seçilmedi!
EĞİTİM Haberi


Prof. Dr. Süleyman İrvan: “Kullanılan fotoğraf etik ilkelerle bağdaşmıyor”

Financial Times gazetesinin bugünkü baş sayfasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden buluşması için kullanılan fotoğrafın gazetecilik etiğine aykırı olduğunu belirten uzmanlar, “Bu fotoğraf, gazetecilik etiğinin nasıl hiçe sayıldığını gösteriyor.” dedi. “Gazetecilik her şeyden önce olguların doğru biçimde aktarılmasını ve görsellerle yansıtılmasını gerektirir” diyen uzmanlar, “Haberde objektiflik yetmez, fotoğraf seçiminde de objektif olmak şarttır. Bir ülke liderini diğer ülke liderinden daha aşağıda bir pozisyonda temsil etmek, okurların olayları doğru anlamasına hiçbir katkı sağlamaz.” uyarısında bulunuyor.

 

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Financial Times gazetesinin bugünkü baş sayfasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden buluşması için kullandığı fotoğrafın gazetecilik etiğine aykırı olduğunu söyledi.

 

O fotoğrafın rastgele seçilmediği anlaşılıyor…

Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Financial Times gazetesinin bugünkü baş sayfasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden buluşması için kullandığı fotoğraf, gazetecilik etiğinin nasıl hiçe sayıldığını gösteriyor. Neden? Öncelikle fotoğraf haberi tamamlayan, onu destekleyen bir unsurdur. Haberi anlatması gerekir. Oysa Financial Times’ın ana haberi NATO görüşmelerine ilişkin genel bir haber. Seçilen fotoğrafın haberle dolaylı bir ilişkisi var. Ayrıca, görüşmelere ilişkin onlarca fotoğraf içinden bu fotoğrafın rastgele seçilmediği de anlaşılıyor.” diye konuştu.

 

Geçmişte de fotoğraf tercihleri eleştiri konusu oldu

Liderlerin görüşmelerine ilişkin fotoğraf tercihlerinin geçmişte de çok defa eleştiri konusu olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Örneğin dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile ABD Başkanı Bill Clinton fotoğrafını hatırlayınız. O fotoğrafta Ecevit, sanki Clinton’un karşısında el pençe divan duran bir tarzda durmakla eleştirilmişti. Oysa Ecevit, sadece nezaketinden böyle davranıyordu.” dedi.

 

Bunu kabul etmek mümkün değildir

Financial Times’ın editöryal anlamda kötü bir tercihte bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Fotoğrafla iki ülke arasında eşit bir ilişkiyi öne çıkarmak yerine adeta egemen-bağımlı ilişkisi kurmuş, fotoğrafla bir ülke simgesel anlamda küçük düşürülmüş. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Gazetecilik her şeyden önce olguların doğru biçimde aktarılmasını ve görsellerle yansıtılmasını gerektirir. Haberde objektiflik yetmez, fotoğraf seçiminde de objektif olmak şarttır. Bir ülke liderini diğer ülke liderinden daha aşağıda bir pozisyonda temsil etmek, okurların olayları doğru anlamasına hiçbir katkı sağlamaz.” diye konuştu.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: , , O, fotoğraf, rastgele, seçilmedi!,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı