301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
15 Eylül 2021 - Çarşamba 18:47 Bu haber 562 kez okundu
 
Zeydan Karalar: “Büyük usta hepimize ışık oldu.”
Zeydan Karalar: “Büyük usta hepimize ışık oldu.”
KÜLTÜR SANAT Haberi


Altın Koza, Çukurova ve Toroslar ile özdeşleşmiş hemşerisi Yaşar Kemal’i bu yıl “ Yaşar Kemal ile Çukurova’da Dünden Yarına”  başlığı altında bir dizi etkinlikle anıyor.  Yaşar Kemal Vakfı ile birlikte tasarlanan etkinliklerin ilki “Sinemada Yaşar Kemal” oldu. Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşi öncesinde Yaşar Kemal Vakfı Derneği Başkanı Ayşe Semiha Baban yaptığı açılış konuşmasına Yaşar Kemal’in sözleriyle başladı ve ‘’Bugün Yaşar Kemal’in Altın Koza’da anılıyor olması eminim kendisini de çok mutlu ederdi. Başta, Zeydan Karalar olmak üzere Altın Koza’da görev alan herkese teşekkür ederim’’ dedi.

 

SANATÇILARA DA BİZE DE IŞIK OLDU YAŞAR KEMAL

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yaşar Kemal gibi bir değeri ustayı anlatmanın zorluğunu değindi. Başkan Zeydan Karalar, “ Onu anlatmak gerçekten zor iş. Yaşar Ağabeyi nasıl anlatırsanız anlatın onu tanımlamaya sözler yetmez. Küçük yaşta yanı başında babası öldürülmüş, oradan çıkmış dünyanın en önemli yazarlarından birisi olmuş. Ona bütün Türkiye teşekkür etmeli ama Çukurova’nın özelliklerini, insanını kimse onun gibi anlatamamış, tanıtamamıştır. Bu yüzden Çukurovalıların Yaşar Kemal’e ayrıca teşekkür etmesi gerek. Çoğumuz okumaya Yaşar Kemal ile başladık. Benim Pinokyo’dan sonra ortaokulda okuduğum ilk kitap İnce Memed. Bu kitabın bizlerin yetişmesinde, karakterlerimizin   oturmasında büyük etkisi var.

Belirli mağduriyetler yaşadıktan sonra Adana’dan İstanbul’a giden neredeyse herkes Yaşar Ağabeye uğramış. Kendisi de büyük zorluklar içinde olmasına rağmen neyi varsa paylaşmış. Diğer sanatçılara  ışık olmuş Yaşar Kemal. Büyük yazar, büyük kalpli insan Yaşar Ağabeyi saygı ile anıyorum’’ dedi.

 

Mazlum Vesek moderatörlüğünde, Nebil Özgentürk’ün yönettiği belgesel gösterimi ile başlayan söyleşiye; Lale Mansur, Doç. Dr. Aydın Çam, Prof.Dr. Cihan Erdönmez konuşmacı olarak katılırken, Zülfü Livaneli ise online katıldı.  Türkan Şoray, Arif Keskiner ve Selim İleri’nin de Yaşar Kemal ile ilgili düşünceleri, çekilen videolar ile paylaşıldı.

 

Zülfü Livaneli ‘’Yaşar Kemal’in kişiliğimin ve sanatımın oluşumunda yadsınamaz bir etkisi var, ustamdır. Yaşar Kemal, halkın ve ozanların dilini modern edebiyatımıza soktu ve Anadolu’nun kendisini edebiyata taşıdı. Yaşar Kemal’i okumanın yanında sevmek yetmiyor, anlamak da gerekiyor’’ dedi.

 

LALE MANSUR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Lale Mansur Yaşar Kemal ile ilgili konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Mansur  ‘’Yaşar Kemal, cesur, idealist, cömert, hüznün eri, altın kalpli bir çocuktu. Büyük ustayı yakından tanıma şansına erişmiş bir insanım. Sahnede dansçı olarak oynadığım son gösteri Yaşar Kemal’in Bebek eserinden uyarlanan bir bale gösterisiydi. Oyunculuğa karar verdiğimde ise ilk onun eseriyle kamera karşısına geçtim.  İki profesyonel hayatımda da Yaşar Kemal çok önemliydi. Yaşar Kemal karşısında kim olursa olsun dünyanın en önemli insanı varmış gibi konuşurdu. Şehirde doğmuş büyümüş biri olarak, doğayı, kırsalı ve insanları onun sayesinde öğrendim. O kadar sahici ki iliklerimize kadar işliyor söyledikleri ve yazdıkları’’ dedi.

Festival süresince, usta ismin eserlerinden uyarlanan Ağrı Dağı Efsanesi, Muradın Türküsü ve Yer Demir Gök Bakır filmleri gösterilecek. “Yaşar Kemal ile Çukurova’da Dünden Yarına”  etkinlikleri 8 Ekim 12 Kasım 2021 tarihleri arasında da devam edecek.

 

FESTİVALDE NELER VAR?

16 EYLÜL PERŞEMBE

SAAT: 11.00 KISA FİLM ATÖLYESİ

Moderatör: Işıl Özgentürk

Yer: Seyhan Oteli

SAAT: 14.00-18.00 ADANA SİNEMA TURU: ADANA’NIN SİNEMA TARİHİNE ‘’UMUT’’LA BAKMAK

SAAT:20.00 FİLM GÖSTERİMİ: UMUT – YILMAZ GÜNEY

Yer: Uğur Mumcu Meydanı

UZUN METRAJ FİLM GÖSTERİMLERİ, AÇIKHAVA FİLM GÖSTERİMLERİ (GONDOL), YAZLIK SİNEMA FİLM GÖSTERİMLERİ, İLÇELERDE GEZİCİ SİNEMA (Saat ve yerle ilgili detaylı bilgilere ve festival programına   "www.altinkozaff.org.tr" internet sitesinden ulaşabilirsiniz.)

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: , Zeydan, Karalar:, “Büyük, usta, hepimize, ışık, oldu.”,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı