301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
21 Ağustos 2021 - Cumartesi 23:07 Bu haber 254 kez okundu
 
Vali Elban: Adana’yı sanayide yeniden öncü şehir yapacağız
Vali Elban: Adana’yı sanayide yeniden öncü şehir yapacağız
EKONOMİ Haberi


Adana Valisi Süleyman Elban, “160 yıllık sanayi tecrübesi olan Adana'nın sanayide yeniden öncü şehir olmasını istiyoruz. Çalışmalarımızı da bu amaca dönük yürütüyoruz” dedi.

Adana Valisi Süleyman Elban gazetecilerin kentle ilgili sorularını yanıtladı. Bir otelde düzenlenen toplantıda gazetecilerin kent ekonomisi, Adana’nın 100. Kurtuluş Günü ve kentte düzenlenen festivaller hakkında sordukları soruları cevapladı. 

ADANA EKONOMİSİNİN 3’LÜ SAC AYAĞI

 Adana ekonomisinin 3 saç ayağı üzerine oturtulmuş olduğu vurgulayan Vali Elban,  “Adana'da ekonomi geçmişten bugüne ticaret, sanayi ve hizmetler sektörü üç saç ayağı üzerine oturmuştur. Adana yıllardan beri bu üçlü saç ayağını çok dolu dolu yaşamış bir şehirdir. Adana’da ilin gelirleri içerisinde tarımın, sanayinin payı çok yüksektir. Bu yıllarca da böyle olmuştur. Son dönemlerde bu yükseliş trendi görece komşu illere göre az görünüyor. Adana geriye gitti gibi bir algı var. Aslında geriye gitme söz konusu değil istatistiklere baktığımızda. Dolayısıyla tarımda geriye gidiş yok ileriye gitme var. Tarımsal gelirde ciddi artışlar var. 160 yıllık sanayi tecrübesi olan Adana'nın sanayide yeniden öncü şehir olmasını istiyoruz. Çalışmalarımızı da bu amaca dönük yürütüyoruz” diye konuştu.  

TURİSM GELİŞTİRİLMELİ

Kentte turizmin geliştirilmesi gerektiğine değinen Vali Elban, “Ancak hizmetler sektöründe turizmde belli çalışmaların yapılması buranın biraz daha etkin olarak sisteme dahil edilmesi gerekiyor. Burası mutfak kültürü bakımından en zengin ili. Bir defaya mahsus bir dürümle, bir öğünle geçiştirilen bir yer dışarıdan gelenler açısından. Burada fazla zaman geçirilmiyor. Lokantalarımızda veya başka alanlarımızda çok fazla gelir elde etmiyoruz. 30 lira porsiyonu satılan yemek Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. 30 liranın hepsi kar olsa ne olur. Artık ulaşımda çok hızlandığı için turizmi geliştirmeden insanları burada konaklatamıyorsunuz. Çünkü ticari anlamda konaklama daha az. Hareketlilik çok fazla. Diyarbakır’dan çıkan adam bütün ihtiyaçlarını Gaziantep’te, Şanlıurfa’da, Adana’da, Mersin’de görüp gideceği yere gidiyor.” diye konuştu.  

ADANALIYI TATMİN ETİYOR

Adana’nın şuan ki mevcut durumunun Adanalıyı tatmin etmediğine dikkat çeken Vali Elban, “Turizmle ilgili insanları kentte konaklatacak belli faaliyetler ve alanlar oluşturmadan bu sektörde de yer almamız zor.  Bunları oluşturmamız ve insanları burada kümelenmelerini sağlamamız lazım. Ülkenin hiçbir yerinde sanayinin ne olduğu bilinmezken 160 yıl önce Adana Sanayiyle tanışmış. Şuan ki durumu Adana’yı ve Adanalıyı tatmin etmiyor. Daha da ileri olması gerekiyor. Adanalıların düşüncesine bende katılıyorum. Çok güzel işler, çok güzel tesisler olmamasına rağmen yine bölgenin değil Türkiye’nin önder şehirlerinden birisi olması lazım. Adana’nın da beklentisi o. Adana hali hazırda bir sanayi şehri. Türkiye’nin birinci ikinci sırada bir kent olmasını bekliyoruz. Bununla ilgili belli çalışmalar yapmak istiyoruz. Alt yapı çalışmalarına başladık.” şeklinde konuştu. 

SANAYİ ALT YAPISI

Sanayinin gelişmesi için alt yapı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Vali Elban, “Ceyhan OSB’yi doldurduk yer tahsisi yaptık ikin alanı yapıyoruz. Talep sayısı yüzde 80’i geçti. Enerji İhtisasla ilgili çalışmalar var. Tarla balıkçılığı ile ilgili çalışmalar bitti. Diğer OSB’ler de çalışmalar devam ediyor. Alt yapı ile ilgili çalışmaları tamamlarsak, hem ovayı kurtarmış oluruz, hem de sanayicilere ucuz makul yer temin etmiş oluruz. Seçici davranıyoruz. Adana’ya uygun sanayi tesislerinin kentte olmasını istiyoruz. Her sanayinin Adana’da yatırım yapmasını arz  etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.   

DOĞRU HAMLELER YAPILMALI

Vali Alban sanayinin gelişmesi için Dünya ve Türkiye’de doğru hamleler yapılması gerektiğini işaret ederek, “Sanayi ile beklentimiz bizim sanayicimize anlatacağımız veya öğreteceğimiz pek bir şey yok. Birkaç kuşaktan beri bu işi yapanlar var. Dünya üretim yapısı, üretim alışkanlıkları, pazarlama ithalat ve ihracat konuları çok değişiyor. Bunlara hakim olmaları takip etmeleri gerekiyor sanayicilerin. Türkiye ve dünyada doğru hamleler yaparak bu konjoktörü iyi değerlendirmemiz gerekli.” diye konuştu. 

EZZEF FESTİVALİ HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Lezzet Festivali ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Vali Elban, “Lezzet festivali ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bir kısıtlama gelmesini beklemiyoruz. Geçen yıl dijital yaptık. Önceki yıllar gibi hem Adanalıların, hem de dışarıdan gelenlerin olacağı bir festival yapmayı düşünüyoruz. Olağan üstü bir şey olmazsa tabiî ki. Çalışmalarımız devam ediyor. Her sene farklı bir teması oluyor festivalin. Bu senede farklı temalarımız, farklı etkinliklerimiz olacak. Kapanmadan dolayı bir özlem ve beklentide var. Güzel, eğlenceli, çok lezzetli bir festival olacağını düşünüyorum. İştirakçi taraflarda çok heyecanlı. Kimsenin hevesi kursağında kalmadan kazasız belasız festivalimizi yaparız. Adana Festivallere alışkın bir şehir.” dedi.

 

ADANA’NIN KUTULUŞ GÜNÜNE ÖZEL GÖRKEMLİ KUTLAMA YAPILACAK

Vali Elban, Adana’nın kurtuluş gününün 100 ılı nedeniyle geniş çaplı etkinliklerin yapılacağını anlattı. Ciddi hazırlıklarının olduğunu söyleyen Vali Elban sözlerini şöyle tamamladı;

 “Adana’nın Kurtuluş Günü 5 Ocak ile ilgili 2022 yılında 100. yılı olması dolayısıyla ciddi bir hazırlığımız var. Biz bununla ilgili geniş çaplı bir komitemiz var. Bunlar bizim Adana’mızın kurtuluş mücadelesi konusunda bilimsel bir çalışma yürütüyorlar. Kendilerinden beklentilerimizi  söyledik. Onları hazırlıyorlar. Adana tarihini özet anlatan, kurtuluş mücadelesini anlatan özel bir çalışma yapılmalarını bunarı okullarda öğrencilerimize vermek istiyoruz.

İLÇELERDE KUTLAMALAR BAŞLAYACAK

100. yılla ilgili ne yapabiliriz, somut ne bırakabiliriz? Taht mı olur? Anıt mı olur? Resim mi olur? Meydan mı yaparız? Belli binalar mı yaparız? Belli müzeler mi oluştururuz onunla ilgili çalışmalar yapılıyor. Kutlamaların nasıl yapılması ile ilgili çalışmalarımız var. Bütün bunların sonunda da biz aralık başı itibariyle de her ilçeyi kapsayacak, her ilçede etkinlikler yaparak, etkinliklerin en sonunu merkezde zirveye çıkartmayı düşünüyoruz.  5 Ocak günü burada zirve bir programla tamamlamayı planlıyoruz. İçinde yüzüncü yıl logosunun da olacağı çalışmalar gibi birçok çalışmalar yürüyor.

Afetin nereyi şiddeti, oluş zamanı dahi birçok şeyi değiştirebilir. Kozan yangını akşam 19:45’de başladı ve hemen müdahale edildi. Aladağ bölgesine göre çok dağınık olmasına rağmen, Allah’a şükür çıkartabildik insanları. Aladağ yangının gece çıktığı için herkes uyuyordu. Çok süratli boşalttık ve birçok insan neredeyse pijamalarıyla evlerinden çıktı. Aladağ’ın düzeni Kozan’daki gibi çok dağınık olsaydı belki korktuğumuz şeylerde olabilir. Dolayısıyla afetin zamanı önemli. Genel anlamda, yangındır, depremdir, su baskınıdır ve diğer doğal afetlerle ilgili belli hazırlıklarımız belli planlarımız var. Bunları da belli aralıklarla güncelliyoruz. Kamu kuruluşları ve ilgili STK’lar bunlardan haberdar. Karadeniz’de sel olduğunda bir araç var denildiğinde hemen yola çıkabiliyoruz. Bu manada hazırlıklıyız. 

Afeti herkes yaşıyor. Bunu bertaraf etmek zorunda olanlarda afet zede oluyorlar. Onlarda bir travma yaşıyorlar. Ondan dışarıdan destek geliyor. Anne babası çocuğunun telaşına düşüyor. İnsanlar sizin söylediğinizi dinlemeye biliyor. Hesap etmediğimiz şey insan davranışı. Genel olarak saatini şiddetini kestiremediğiniz için sonuçlar değişebiliyor. Çok fazla afet yaşanıldığı için insanlar artık nasıl yaşayacaklarını anladılar.

 
Stadyumla ilgili alternatif yol var. Büyük şehir çalışıyor. 1-2 tane baypaslı yollar tamamlandı mı sorun çözülür. Pandemiden dolayı insanlar artık bireysel araçlarını kullanmaya başladı. Toplu taşıma araçları kullanımı azaldı. Toplu araç kullanmaya teşvik etmek önemli.  Ulaşım master planıyla ilgili çalışmalar.

Pandemi döneminde vaka sayılarıyla ilgili en az vaka sayısı olan iller den olduk. Vatandaş ve kamu kurumlarının duyarlılığı bu oldu. Hareketlilik serbestliliği var. Herkes her yere gidiyor. Düğünler yapılıyor. Her yere herkes gidiyor. Hiç bir il iyi kötü diyemeyiz. Hiçbir ilin kendi vakasını kontrol etme şansı yok. Okullar açılacak hareketlilik başlayacak. Ekimin ortasına kadar bu böyle devam edecek. Kasım ayı itibariyle kentin kontrolünü tamam ele alacağız. Aşının çok ciddi katkısı var. Temel koruyucu temel etken kurallara uymak ama aşının çok ciddi faydası var. Bu kadar hareketliliğe rağmen iyi gidiyor.

Hastaneler konusunda çalışmalarımız sürüyor. Hastane konusunda bir sıkıntımız yok. Diğer illerde ne tür bir çalışma yapılıyor bilmiyorum ama yapılacak bir şey varsa elimizden geleni yaparız.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Vali, Elban:, Adana’yı, sanayide, yeniden, öncü, şehir, yapacağız,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı