301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
16 Nisan 2022 - Cumartesi 21:40 Bu haber 648 kez okundu
 
Ukraynalılar Rus işgalini protesto etti
Ukraynalılar Rus işgalini protesto etti
DÜNYA Haberi


Adana'da yaşayan Ukraynalılar, ülkelerine savaş açan Rusya’yı protesto etti. Ukraynalılar, Ukrayna’da Rus askerlerinin küçük çocuklara ailelerinin gözleri önünde tecavüz ettiğini savunarak, yaşanan durama tepki gösterip savaşın sona ermesini istedi.

Adana - Ukrayna Dostluk Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği tarafından Atatürk Parkı içerisinde basın açıklaması yapıldı. Ülkelerinin bayrakları ile döviz taşıyan Ukraynalılar, savaşta ölen çocukları temsilen yere çiçek resimleri bıraktı, anıları için mum yaktı. İstiklal Marşı ve Ukrayna Milli Marşı’nın okunmasının ardından savaşta hayatını kaybeden Ukraynalı askerler, sivil vatandaşlar ve çocuklar için saygı duruşunda bulunuldu.

Açıklamada konuşan Adana- Ukrayna Dostluk Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı İrem Tari, Rus askerlerin çocuklara tecavüz ettiğini anlattı. 14 yaşında tecavüze uğrayan kız çocuğunun hamile kaldığını belirten Tari, 11 yaşındaki bir erkek çocuğunun da annesinin gözü önünde Rus askerleri tarafından tecavüz edildiğini öne sürdü. Rus işgalciler tarafından işlenen suçlarının kayıt altında olduğunu söyleyen Tari, katliamın ve işgalin sürmesine tepkilerini dile getirdi.

Basın açıklamasını ise Ukraynalılar adına kentte yaşayan Yuliya Yamanyılmaz okudu. Yamanyılmaz, ülkesinde yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Yamanyılmaz, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'daki savaş suçlarını bir bir sıralayarak, “Bucha Kiev bölgesinde işgalciler tarafından katledilen 163 kişinin kimliği belirlenmiş bulunuyor. Bucha Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk'a göre, Bucha sakinlerine ait yaklaşık 320 ceset bulundu. İçişleri Bakanı Denys Monastyrsky, Bucha’daki toplam ölü sayısını öğrenmemizin yaklaşık iki hafta süreceğini belirtti” dedi.

Savcıların soruşturma görev güçleri, müfettişler ve uzmanlar, Rus işgalciler tarafından Bucha, Borodianka, Irpin ve Gostomel’de işlenen suçların her birini kayıt altına aldıklarını söyleyen Yamanyılmaz, “Başsavcı Iryna Venediktova, Bucha’yı işgal eden Rus ordusu hakkında Ukrayna’nın hali hazırda 100 sayfadan fazla veri topladığını belirtti. Şu anki görev, katliama dahil olan tüm kişileri tespit etmektir. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 64.Motorlu Tüfek Tugayı personeline dahil olup Kiev yakınlarındaki Bucha'da Ukraynalılara karşı suç işlerken tespit edilen askerlerin bir listesini yayınladı. Ukrayna Başsavcılığı Bucha'daki geçici toplu mezarlardan cesetleri çıkarmaya başladı. Savcılar ve adli tıp ekipleri her bedeni incelemektedir” diye konuştu.

Rusya'nın işlediği savaş suçları zulmüyle şok etmeye devam ettiğini belirten Yamanyılmaz, “Bucha'da 14 yaşında bir kız çocuğu 5 Rus askerinin tecavüzüne uğradı ve şuan hamile. 11 yaşındaki bir erkek çocuğu annesinin önünde tecavüze uğradı; Ruslar anneyi bir sandalyeye bağlayıp bu trajediyi izlettirdi. Bucha bölgesindeki  Makariv'de idam edilen 132 sivilin cesedi bulundu. Makariv'in yüzde 40'ı Rus işgalciler tarafından yok edildi.  Rusya'nın gerçeği saklama girişimlerine rağmen, dünyanın Kiev bölgesindeki savaş suçlarına tepkisi çok net ve tek sesti. Uluslararası toplum yeni ekonomik yaptırımlarla karşılık verdi 445 Rus diplomatın sınır dışı edildi ve Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyinden atıldı. Bugün itibariyle Rusya Federasyonun insan hakları ile hiçbir ilgisi kalmamıştır” şeklinde konuştu.

 Yamanyılmaz Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'daki savaş suçlarını  şöyle deklare etti;

“Ursula von der Leyen ve Josep Borrell'in Bucha'yı ziyareti açık bir mesaj vermiştir; Avrupa Birliği ve Ukrayna şu konularda yan yanadır; hak ve onurumuzun korunması, yaşam değerlerimize saygı gösterilmesinin güvence altına alınması, savunma  ve güvenliğin tesis edilmesi.  Kiev bölgesinin kurtarılmasıyla beraber, Rusya Federasyonu tüm kuvvetlerini Ukrayna'nın doğu ve güneyine yönlendirmiştir.  8 Nisan'da Rus birlikleri Kramatorsk'taki tren istasyonuna  füze saldırısı düzenledi. Aralarında beş çocuk olmak üzere 52 kişinin canına mal oldu. Bacaklarını ve kollarını kaybeden çocuklar da dahil olmak üzere düzinelerce insan hastanelerde yatmaktadır.  Rus devlet propagandacıları saldırının sorumluluğunu değiştirmeye çalıştı. RIANovosti, Kramatorsk'a yapılan saldırıyı füzeler henüz havada gelmekteyken bildirdi.

Ukrayna'nın doğu ve güney bölgelerindeki insani durum felaket olarak kalmaya devam etmektedir. Mariupol Kent Konseyi'ne göre, Rus askerler sivillere karşı işledikleri suçları cesetleri yok ederek örtbas etmeye çalışıyor.  Bu amaçla Rusya, Mariupol yakınlarındaki silahlı kuvvetlerine halihazırda faaliyet gösteren taşınabilir krematoryumlar tedarik etti. Bu yolla Rusya Federasyonu oradaki tüm delilleri ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kharkiv bölgesinin bombardımanı da ayrıca yoğunlaştırıldı. Rus işgalciler mobil iletişimi ve internet kapsamını engelleyerek birliklerinin bölgedeki hareketiyle ilgili haberleri devre dışı bırakıyor. Rus işgalciler, kuşatma altındaki Ukrayna şehirlerinin sakinlerini rehin alıyorlar: yiyecek, su, elektrikten mahrum bırakıyorlar. Ayrıca, Rus ordusu, insani yardım konvoyunun Melitopol'a gitmesine izin vermedi ve tüm kargoyu çaldı.

Ukraynalı yetkilileri Kharkiv, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki sakinlere bu bölgeleri acilen tahliye etmeleri yönünde çağrıda bulunuyor ancak birçok insan evlerini terk etmeyi reddediyor. Rusya, Ukrayna vatandaşlarını Rusya'ya veya sözde “DNR”ye zorla sınır dışı etmeye devam ediyor. Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boychenko, şimdiye kadar 31 bin şehir sakininin işgalciler tarafından zorla sınır dışı edildiği doğruladı. Rusya, sınır dışı edilen Ukrayna vatandaşlarını, Rusya'nın uzak buhran bölgelerine taşımak üzere kamplara yerleştiriyor. Ayrıca, Rusya'daki ve “DNR”deki  vatandaşlarımız için mobil ve diğer iletişim olanakları oldukça sınırlıdır. Rusya Federasyonu'nun işgalci makamları tarafından nüfusun zorla yerinden edilmesi veya Ukrayna vatandaşlarının sınır dışı edilmesi  büyük bir insan hakları ihlali olmakla birlikte Uluslararası Roma Ceza Mahkemesi nezdinde de bir savaş suçudur.

Rusya Federasyonu Ukraynalı çocukları kaçırmaktadır. Çeşitli kaynaklardan alınan bilgiye göre, 121 binden fazla çocuk zorla Rusya Federasyonu'na gönderildi. İşgalciler Ukraynalı kadınlara ve çocuklara tecavüz etmektedir.  1949 Savaş Zamanında Sivillerin Korunmasına İlişkin Cenevre Sözleşmesinin 27. Maddesine göre tecavüz kesinlikle yasaklanmıştır. Ortaklarıyla birlikte Ukrayna Dışişleri Bakanlığı,Rusya'nın savaş suçlarını belgelemek için çevrimiçi bir arşiv oluşturdu. Arşivhttps://war.ukraine.ua/russia-war-crimes/ adresinde mevcuttur.  Savaş suçlarının tüm bu kanıtlarına rağmen Rusya, ordusunun Ukrayna’da yaptığı katliamları tamamen inkar ediyor.Tüm dünya bir kez ve sonsuza kadar Rusya'nın sahte anlatılarını bir kenara bırakmalı ve her zaman şunu hatırlamalı: Rusya bir saldırgan ve Rus liderler savaş suçlusu!

 Ukrayna, dünyanın tüm desteğini ve yardımını takdir etmektedir. Ancak, Rusya'nın savaş makinesini ve onun masum insanlara ettiği zulmü durdurmak için hala çok şey yapılması gerekiyor. Dünya Rusya'ya, herhangi bir gecikme veya tereddüt olmadan  petrol ve gaz ambargosu uygulayarak Rusya'nın suçlarını durdurabilir. Rusya'nın enerji ihracatı, Rusya'nın kârının ana payını sağlarken, Rusya'ya olan ekonomik bağımlılık, savaş suçlarının cezasız kalacağı ve dünyanın savaşı görmezden geleceği umudunu güçlendiriyor. Öyle veya böyle bütün Rus bankaları Rus savaş makinasının bir parçasıdır. Küresel finans sisteminden tamamen ekarte edilmeliler. Küresel güvenliğin en büyük tehdidinin küresel zenginliğe ulaşması kabul edilemez.  Rusya'nın BM’deki varlığının tüm dünyanın barış ve güvenliğine tehdit oluşturduğunun herkes farkına varmalıdır. Rusya'nın BM'ye katılımı, bu organizasyon için gereken üyelik kriterlerini karşılamamaktadır İşledikleri birçok uluslararası suçların ve uluslararası hukuk tanımamazlıkların da kanıtlayacağı üzere Rusya Federasyonu barışsever bir ülke değildir.  Ayrıca uluslararası toplumu, Avrupa’nın güvenliğini ve işbirliğini tehlikeye atmakta olan Rusya’nın AGİT üyeliğini ve bu teşkilata katılımını askıya alacak bir prosedür başlatmaya çağırıyoruz”.

Müzik dinletilerinin gerçekleştiği açıklamada Ukraynalı çocuklar şarkı söyledi. Etkinliğe Kırım Türkleri de destek verdi.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Ukraynalılar, Rus, işgalini, protesto, etti,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı