301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
12 Ağustos 2021 - Perşembe 18:18 Bu haber 253 kez okundu
 
Tıbbi cihaz sektörü kan ağlıyor
Tıbbi cihaz sektörü kan ağlıyor
EKONOMİ Haberi


ÇUMED Başkanı Oğuz Akkaya, ödemelerdeki aksamaların sektörde ciddi sıkıntılara yolaçtığını dile getirdi

Çukurova Medikalciler Derneği (ÇUMED) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir’i ziyaret etti.

ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen ziyarette, karşı karşıya kaldıkları sorunları dile getiren Medikalciler; tıbbi cihaz sektörünün içine düştüğü zor durumdan kurtarılması, sürdürülebilir hizmetlerde devamlılığın sağlanması, istihdam ve üretimi artırarak ülke ekonomisine katkı koymayı hedeflediklerini söyleyen ÇUMED Başkanı Oğuz Akkaya, Maliye Bakanlığı’yla ödemeler noktasında sorun yaşadıklarını dile getirdi.

 

Başkan Akkaya, “Ülke genelinde yaklaşık 15 bin firma ve 250 bin çalışanı bulunan, 3 milyar doların üzerinde işlem hacmi olan, 1 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşmış, kalkınma planında savunma sanayinden sonra ikinci sektör, cari açığı kapatma anlamında en kabiliyetli 2.sektör olan TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ kamu hastanelerinden 18 ay, üniversite hastanelerinden 24 ay geriden gelen ödeme düzenliği ile kan ağlamaktadır.

 

Bu düzensizlikten kaynaklı işletmesini kapatan, iş hacmini küçülten, fabrikalarını kapatan, iflas eden işletmeler bulunmaktadır” dedi.

 

2019 yılının 9.ayında, Maliye Bakanlığı’nın talebi üzerine %25 feragat eden tıbbi cihaz sektörüne ödemelerin 6 aya düşürüleceğine dair verilen sözlerin tutulmadığını dile getiren Tıbbi cihaz sektöründe ithalat yapanlar ürünlerini yurt dışından dövizle tedarik ettiklerine dikkat çeken Başkan Akkaya, “Son yıllarda döviz karşısında eriyen Türk Lirası; banka faizlerinin yükselişe geçmesi, ödemelerin uzun vadeye yayılması, verilen sözlerin tutulmaması, sektörümüzü olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle ÇUMED olarak ilk etapta ödemelerin kabul edilebilir makul seviyelere çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

ÇUMED olarak taleplerini sıralayan Başkan Akkaya,

 

-        Feragat gibi sektörümüzü zor duruma düşerecek hamlelerin bir daha yapılmaması,

 

-        Üretim ile Çukurova Bölgesi’ne bir takım teşvikler sağlanması,

 

-        Tedarik ile hizmet zincirinin önemli aktörlerinden bayilik sistemi ile çalışan firmalarımızın DMO’dan merkezi alımların yapılmasıyla düştükleri bu zor duruma acilen çözüm üretilmesi,

 

-        Döviz cinsinden ithalat yapıp ülkemize ürün tedarik eden sektörümüzün TÜRK LİRASI cinsinde yapılan ihalelerde bir düzenleme yapılıp firmaların zarar etmesini engellemek adına çalışma yapılması, kalıcı çözümler üretmeleri,

 

-        Hazine ve Maliye Bakanlığı; Sağlık Bakanlığı’mızdan bu konulara duyarlı olup, sektörümüzün bu sıkıntılarına çözüm üretmeleri…

 

TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ’nün içine düştüğü zor durumdan kurtarılması, sürdürülebilir hizmetlerin devamlılığının sağlanması, istihdam ve üretimi artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

 

Ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, tıbbi cihaz sektörünün tedavilerde önemli ve olmazsa olmaz bir sektör olduğuna dikkat çekerek, “Bu sektörün yaşadığı sorunların çözümü, insanımızın daha kaliteli sağlık hizmeti alması açısından önem taşımaktadır. Sağlıkta ihtiyaç duyulan tıbbi cihazların ülke içerisinde üretilmesi istihdam ve katkı değer yaratması noktasında, ekonomimiz açısından da önemlidir. Bu sektörün içerisinde bulunduğu sorunların kamuoyuna duyurulması ve çözümü noktasında basın olarak destek vermek isteriz. Bu cihazların teminininde yaşanılacak sıkıntı, geri dönülmez sağlık sorunlarına neden olabilir. Sağlıkta ihtiyaç duyulan kaliteli tıbbi cihazların temini ve bu cihazları üreten, teminini sağlayan firmaların sorunlarının çözümü için sağlık sektöründeki tüm aktörlere görev düşmektedir” dedi.

 

Ziyarete; ÇUMED Üyesi firmalardan Emine Demirci, Ali Yılmaz, Mümtaz Yurdaer, Sevgi Yılmaz, Mehmet Polat, Hasan Başdoğan, Murat Şimşek, Deniz Yalçın, Gülay Ünlüer, Mehmet Aydın ve Ümit Tustaş katıldı.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Tıbbi, cihaz, sektörü, kan, ağlıyor,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı