301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
02 Ağustos 2022 - Salı 23:23 Bu haber 369 kez okundu
 
SİBER SALDIRILARLA ARABANIZ HACKLENEBİLİR VE ÇALIŞMAYABİLİR
SİBER SALDIRILARLA ARABANIZ HACKLENEBİLİR VE ÇALIŞMAYABİLİR
TEKNOLOJİ Haberi


AKILLI ARAÇLARA GERÇEKLEŞEN SİBER SALDIRILAR %225 ARTTI!

Ulaşım araçlarının başında gelen arabalarda IoT teknolojisi, 5G ve otonom sürüş teknolojileri kullanılıyor. IoT teknolojisinin yaygınlaşması ve otonom araçların artışıyla birlikte otomotiv sektörünün hackerlerin radarında olduğunu aktaran WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, son 3 yılda arabalara gerçekleşen siber saldırıların %225 artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

 

Nesnelerin interneti yani IoT, yaşam içerisindeki rutinlerimizde sıklıkla yer alıyor. Özellikle de ulaşımdaki popüler tercih olan araçların akıllı hale gelme süreci de bunu kanıtlar nitelikte. Otomotiv dünyası, son yıllarda IoT teknolojisi ve otonom araçların sıklıkla konuşulduğu bir dönemden geçiyor. Öyle ki yapılan araştırmalar da araçların gittikçe akıllı hale geldiğini ancak beraberinde de birçok siber tehdidi getirdiğini gösteriyor. Hatta birkaç yıl içerisinde otomotiv endüstrisinin siber saldırılara karşı 505 milyar dolar kaybedebileceği de öngörülüyor. Geçen yıl akıllı araçlara gerçekleşen siber saldırıların %85’inin uzaktan olduğunu ve %40’nın da back-end serverleri hedeflediğini belirten WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, yazılım güncellemesi veya teknolojik değişiklikler ile araç içi sistemlerin hacklenme tehdidine karşı akıllı araç sahiplerini uyarıyor.

 

Arabalara Yönelik Siber Saldırılar Artıyor

Hackerler yoğun bir şekilde akıllı araçları hedeflemeye devam ediyor. Upstream’in gerçekleştirdiği son araştırmaya göre de 2018 - 2021 yılları arasında akıllı araçları hedefleyen siber saldırı yoğunluğu %225 artış gösterdi. Raporu değerlendiren Yusuf Evmez, en önemli saldırı kategorilerinin başında verilerin gizlilik ihlali (%38), araba hırsızlığı (%27) ve kontrol sistemlerinin (%20) olduğunu aktarırken, IoT ve 5G teknolojilerinin hakim olduğu akıllı araçlardaki en büyük tehdidin yazılım güncellemeleri ya da yeni donanım eklemeleri olabileceğine de dikkat çekiyor. Özellikle hackerlerin tüm güncellemeleri bir fırsat olarak gördüğünü belirten Yusuf Evmez, hackerlerin güncellemeler sırasında oluşabilecek güvenlik açıklarını değerlendirerek kamera, araç içi eğlence sistemleri, aracı çalıştırma ve durdurma gibi komutları engelleyerek sistemlere zarar verdiklerine dikkatleri çekiyor. 

 

Arabalarda Parça Değişimine Kadar Varan Sorunlar Oluşuyor

Hackerler arabaları hackleyebilmek için çeşitli yollar bulmuş olabiliyor. Arabalarda bulunan ve kullanılan yeni teknolojiler en göze çarpan suç materyalleri arasında yer alıyor. Bir aracın anahtarlığını hacklemeyi başarabilen hackerler, araba çalmak için bir anahtarlığın sinyalini klonlayabiliyor. Buna ek olarak, araçların yerini belirlemek ve kilidini uzaktan açmak, çalıştırmak ve sürmek için de GPS konumlarını kullanabiliyorlar. Gerçekleşen teknolojik saldırılar sonucunda araçlardaki uygulamaların çalışamaz hale geldiğini, sistemlerin hasar gördüğünü ve hatta parça değişimine kadar ulaşan boyutlarda kullanıcıları mali kayıplara sürüklediğini belirten Yusuf Evmez’e göre, kullanıcıların araç güncellemelerini bir uzman eşliğinde gerçekleştirmesi gerekiyor.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: SİBER, SALDIRILARLA, ARABANIZ, HACKLENEBİLİR, VE, ÇALIŞMAYABİLİR,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı