301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
13 Eylül 2021 - Pazartesi 19:44 Bu haber 566 kez okundu
 
"Sağlıksen şiddetin karşısında, sağlık çalışanlarının yanındadır"
"Sağlıksen şiddetin karşısında, sağlık çalışanlarının yanındadır"
SAĞLIK Haberi


Sağlık Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu yaptığı yazılı açıklama ile sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti kınadı.

Nennioğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Geçtiğimiz  günlerde Ceyhan Devlet Hastanesinde görev yapan iki arkadaşımız sözel ve fiziksel şiddete maruz kalmıştır.

Türkiye genelinde fedakarca görev yapan sağlık çalışanları, ağustos ayında da şiddet görmeye devam etti ve ne yazık ki rakamlar bir önceki ayın üzerine çıktı.

Yapılan tüm uyarılara, caydırıcı tüm cezai müeyyidelere rağmen şiddetin hala sağlık çalışanlarıyla anılıyor olması, her açıdan ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Bu sorunlarında başında, şiddet kurbanı sağlık çalışanları gelmektedir ki zaman zaman canlarından dahi olmaktadırlar.

Maruz kaldıkları şiddet nedeniyle yaralananlar, psikolojik tedavi görenler, travma geçirenleri de unutmamak gerekir.

Elbette tüm bu sorunların yanında sağlık hizmetlerinde de ciddi aksamalar yaşanmakta ve olan en nihayetinde yine insana yani hastalara olmaktadır.

Sağlık çalışanlarını ve sağlık sistemini tehdit eden bu sorun karşısında herkesin ve her kurumun elbirliği ile mücadele etmesi gerekmektedir.

Kaldı ki sağlık çalışanlarının en ön safta savaştığı salgın günlerinden geçtiğimizi hiç kimse unutmamalıdır.

İşin tuhafı tam da bu süreçte, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların önemli bir bölümünün, koronavirüs şüphelisi hastalar ve yakınları olmasıdır.

Sağlık çalışanları bu durumu hak etmiyor; verilen emeğin, gösterilen fedakârlığın, yürütülen üstün çabanın karşılığı şiddet olmamalıdır.

Bu nedenle, adli süreçlerde şiddet uygulayanlara ödüllendirir gibi sözde cezalar verilmemelidir.

Şurası açık ki sağlıkta şiddeti; hafife alarak, üstünü örterek, görmezden gelerek, üretilen bahanelere meşruiyet sağlayarak önlemek mümkün değildir.

Madem sorun, bir milyonu aşkın sağlık çalışanını ve sağlık sistemini hedef alıyor, o halde verilecek mücadele de bu büyüklükte ve bu hassasiyetle yürütülmelidir.

Ağustos ayında, şiddet uyguladığı öne sürülen 39 saldırgandan 21’i, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştır ki bu durum, mücadelenin yeterince hassasiyetle yürütülmediğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Sağlık-Sen olarak ‘Sağlıkta Şiddet Raporu’nu her ay bu mücadelenin zorunluluğunu ve aciliyetini ortaya koymak amacıyla paylaşıyoruz.

Kamuoyuna yansıyan olayları temel alarak hazırlamış olduğumuz ‘Ağustos Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’, meseleyi tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermektedir.

Ağustos ayı boyunca, sağlık birimlerinde 22 şiddet olayının yaşandığını görüyoruz. Yaşanan olaylarda 39 saldırgan yer alırken, 41 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu.

22 olayın 10’u fiili, 6’sı hem sözlü hem fiili, 4’ü sözlü, 2’si ise taciz şeklinde gerçekleşti.

Olaylarda hasta yakınlarının ön planda olduğu görülmektedir. 39 saldırgandan 24’ü hasta yakını iken, 12’si hasta, 3’ünü de yöneticiler oluşturuyor.

Saldırganlara karşı uygulanan adli işlemlere baktığımızda ise 21 saldırganın ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldıklarını görüyoruz. Buna karşın 15 saldırgan ise tutuklanmıştır.

Mobing uyguladığı öne sürülen 3 şahıs hakkında da hiçbir işlem yapılmamıştır.

Vakaların görüldüğü yerlere baktığımızda şiddetin mekân ayırt etmediğini görüyoruz. 11 vaka hastanede, 5 vaka sahada, 4 vaka aile sağlığı merkezlerinde, 2 olay ise eczanede vuku bulmuştur.

Olaylarda adres ayırt etmeyen şiddetin kimlik ayrımı yapmadığını da görüyoruz; 13 güvenlik görevlisi, 11 doktor, 5 hemşire, 3 112 çalışanı, 4 eczacı, 5 de farklı branşlarda görev yapan sağlık çalışanı şiddetin kurbanı olmuştur.

Sağlık-Sen olarak tamamen şiddetin karşısında sağlık çalışanlarının yanındayız."

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: "Sağlıksen, şiddetin, karşısında,, sağlık, çalışanlarının, yanındadır",
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı