301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
24 Eylül 2021 - Cuma 16:39 Bu haber 458 kez okundu
 
Sağlığa adanmış bir ömür, Bekir Nennioğlu!
Sağlığa adanmış bir ömür, Bekir Nennioğlu!
SAĞLIK Haberi


Röportaj; Fatoş TEKBAŞ

Sağlık alanında hizmet etmek için, bir insanın illede doktor olması gerekmiyor, hastanenin işleyişi, hemşirelerin ve doktorların rahat çalışacağı ortamları hazırlaması, güvenliği sağlaması,  sağlığın mutfağında öyle kahraman isimler varki, başarıdan başarıya imza atan ve iz bırakan, onlardan biri de hiç kuşkusuz Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu’dur.  

Heyecanlı, amatör ruha sahip. Dakik, her anı bir koşturmaca içinde. Sağlığın idareci kitabını yazacak kadar profesyonel bir uzman, Sağlık İdaresi mezunu, Halk Sağlığı üzerine yüksek lisans yapmış. Ruh Sağlığı, Ceyhan Devlet Hastanesi, Çukurova Devlet Hastanesi, İl Sağlık Müdürlüğü Yardımcılığı ve Özel Çağ Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak kariyerine kariyer eklemiş. Sivil toplum örgütlerinin gücüne inanmış, Adana Sağlık-Sen Yönetim, Kızılay Yumurtalık Şube Kurucusu, Çukurova Sağlık Yöneticileri Derneği Başkanlığı ve Adana Sağlık-Sen Şube Başkanı olarak faaliyetlerine devam ediyor. Ülküsü sağlık çalışanlarının özlük haklarının verilmesi, mesai saatlerinin yazılması, hak ettikleri maaşı almaları ve değer verilmelerini istiyor.

Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu pandemi dönemi nedeniyle sendikal faaliyetlerden dolayı sık sık medyada yer alıyor. Sağlık-Sen’in ne kadar önemli çalışmalara imza attığı Başkan Nennioğlu’nun bilgilendirilmesiyle kamuoyu duymuş oluyor. Sağlık çalışanlarının sorunlarını, yapıcı, barışcıl ve herkesi kucaklayan, sosyal hizmetlerde proje üretmesiyle bilinen Başkan Nennioğlu’dur. Durak bilmiyor! Yumurtalıklı Bekir Nennioğlu konuşmalarında; “Sağlıkta ki hayalim; anne-bebek ölümleri olmasın, herkes uzun ve sağlıklı yaşasın, sağlık çalışanları hak ettiği ücreti alsın, sağlık çalışanlarına kıymet verilsin. Eğitim ve sağlık bir toplumu ayakta tutar. Onları anlayalım, onlarda birer anne, birer baba, kardeş, eş dost, amca, hala, dayı olarak, kocaman bir aile gibi öyle bakmalıyız” diyor.  

Doruk; Bekir Nennioğlu kimdir?

BEKİR NENNİOĞLU
1965 yılında Yumurtalık Asmalı köyünde dünyaya geldi. İlkokulu köyde, liseyi ise Yumurtalık’ta bitirdi.  Ankara Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi bölümünü bitirdi. 
1986'dan itibaren Erzurum Göğüs Hastanesi'nde, Hastane İdaresi yetiştirmek üzere atandı. Aynı hastanede hastane müdürlüğü ve müdür yardımcılığı görevinde bulundu.  Atatürk Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümünde Yüksek Lisansımı tamamladı. 1994 yılında Adana'ya tayin isteyerek Ruh Sağlığı Hastanesi'ne Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı. Aynı hastanede hastane Müdürü ve Müdür Yardımcılığı yaptı. Sırasıyla Ceyhan Devlet Hastanesi Müdürlüğü, Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesi Müdürlüğü ve 6 yıl İl Sağlık Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 
Son olarak Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen Adana Şubesi, Şube Başkanı olarak görevini sürdürmekte. Evli ve bir kız bir erkek iki çocuk babası. 

Doruk; Sendikanız neyi amaçlıyor?

Nennioğlu; Sendikanın amacı; temel insan haklan ilkelerine dayanan, egemenliğin kayıtsız şartslz millete ait olduğu, millet iradesine de milletin seçtiği idareye de saygı gösterilen, katılımcı demokrasinin yerleştiği, özgür birey ve sivil toplum örgütlerine gerçek anlamda var olma ve düşünce üretip teklifler sunma, hak ve imkanların hayata geçirildiği, kimsenin
ötekileştirilmediği, farklılıkların zenginlik olarak kabul edildiği, ücretlerde ve gelir dağılımında adaletin sağlandığı, sendikal hakların evrensel ilkelere ve uluslararası
sözleşmelere dayalı olarak tam anlamıyla hayata geçirildiği, çalışanların insan olmanın
onurunu her yönüyle yaşayabildiği, saygın iş ekseninde çalışma hayatında var olmalarının
sağlandığı, demokratik sosyal hukuk devleti olmanın  gereği olarak her vatandaşın devlet
imkanlarından eşit şekilde yararlandığı, düşünce ve kanaat özgürlüğü ile din ve vicdan
hürriyetinin gerçek anlamda teminat altına alındığı, başta çalışma hayatı olmak üzere
kadınlara, gençlere ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık uygulamalarının hayata
geçirildiği, kadınların sivil  toplumda ve yönetim kademelerinde daha fazla temsil hakkına
sahip olduğu, medeniyet köklerimizde var olan değerleri idrak etmiş daha özgür, çevreye ve doğaya duyarlı, daha müreffeh ve daha mutlu insanların  yaşadığı, daha güçlü, daha zengin Türkiye idealine ulaşmaya katkı sunmayı amaçlar.
Sendikamızın temel amaçları budur, ama bunun üzerinde insan vardır.

Doruk; Sendikacılıkta çok etkinsiniz, bunu neye borçlusunuz?

Nennioğlu; Sağlık çalışanlarına sözümüz var. Onun için hiç yerimizde duramıyoruz. Sağlık çalışanlarının hak ve menfaatlerini korumak için her gün sahada olmaya çalışıyoruz onların sorunlarını toplayıp, rapor edip il Sağlık Müdürlüğüne Adana Valiliğine veya Genel Merkezimize olmadı Sağlık Bakanlığı ulaştırıyoruz. Bununla ilgili basın açıklaması mecburen etkin bir sendikacılık yapmak zorundayız ve yapıyoruz. Sağlık alanında bütün gelişmeleri takip edip, üyelerimize bildirme gibi bir sorumluluğumuz var. 

Doruk; Bugüne kadar sağlıkta hangi sorunların çözümüne yardımcı oldunuz?

Nennioğlu; Bugüne kadar sağlık çalışanlarının birçok sorununu çözdük. Ama size bunlardan sadece iki örnek verebilirim. Özellikle banka promosyonlarında çok etkin rol alarak sağlık çalışanlarının en üst düzeyde promosyon almasını, 1. basamakta çalışan sağlık çalışanlarının ayda 60 saat nöbet ücreti almasını, ayrıca tüm hastanelerde döner sermaye komisyonları katılarak en üst düzeyden dağıtılmasını sağladık. Bu tür çalışmalarımız sürüyor. 

Doruk; Genelde size hangi şikayetler geliyor?

Nennioğlu; Bize gelen şikayetler arasında üst düzeyde mobbing yani baskı,  ek ödeme alamamak gibi, yıllık veya aile sorunlarını içeren günlük izinleri kullanamamak gibi sorunlar başta geliyor. 

Doruk; Siz gelmeden önce kaç üyeniz vardı, şimdi kaç üyeniz var?

Nennioğlu; Şubat 2019'da göreve geldiğimizde yaklaşık olarak 5500 civarı üyemiz vardı, Rabbime şükür  bugün ise 6000 civarında üyemiz var, inşallah 15 Mayıs'taki üye hedefimiz 7000’dir. Bu sayı giderek artacak. Önemli olan Sendikamızın yaptığı icraatler. Sağlık çalışanları bunu gördükçe bize üye olmaya devam ediyorlar. 

Doruk; Sağlıkçılar pandemi döneminde saldırılara uğruyor, sendikanın burada ki görevini tanımlar mısınız?

Nennioğlu; Pandemi son hızıyla devam ederken sağlık çalışanları hala saldırıya uğruyor, şiddete görüyor, bunun için biz elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Bununla ilgili şiddet yasasının çıkarmasını sağladık. Sendika olarak Ayrıca üyelerimize ve hukuki destek sağlıyoruz ve onlara destek oluyoruz. Yapmamız gereken insanlarımızın eğitilmesidir. Sağlık çalışanları canlarını ortaya atarak pandemi döneminde olağanüstü çalışmalarını sürdürüyorlar. Onlara teşekkür borçluyuz, onlara minnettarız, teşekkür edeceğimiz yerde şiddet görmeleri, saldırıya uğramaları hiçbir şekilde mazereti ve izahı olamaz. Biz bunlara müsaade etmeyeceğiz. Yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz. 
 

Doruk; Sağlıkta iki dönem vardı. Milattan önce ve milattan sonra diye… Ak Parti iktidarından önceki sağlık kurumu, Ak Parti’den sonraki sağlık kurumu… Sağlık çalışanları öyle bir sistem vardı ki, ki ceberut. Hasta ve hasta yakınlarına tepeden bakan, işlemeyen bir sistem… Ak Parti iktidarı ile bu sistem şükür ortadan kalktı. Sizin görüşlerinizi alalım. Sanki pandemi döneminde bu işler tersine döndü gibi, hastasına yaklaşmayan doktorlar ve hemşireler var, vebalı gelmiş gibi davranıyorlar, eskiye dönüş gibi işaretler var, sizce ne oldu?  Ne yapılması gerekiyor? Büyü bozuldu mu? 

Nennioğlu; Sağlıkta AK Parti ile beraber sağlıkta dönüşüm başladı, sağlıkta dönüşüm ile beraber binalar yenilendi kalite sistemlerine geçildi. Standartları ve kriterler geliştirildi. Tamgün yasası çıktı. Özel muayenehaneler kalktı. Doktora tercihini yap dedi. Tabii ki bunun yanında ek ödeme yönetmelikleri çıkarıldı personelin sağlık çalışanlarının hakları verildi. Bu arada hastaların vatandaşın sağlık çalışanlarından beklentisi çok yükseldi ve netice olarak şiddet arttı. Bunlar iyi gelişmeler, sağlık sistemi yerine oturtuldu. Diğer tarafta pandemi, virüs kimseyi dinlemiyor, biliyorsunuz corona’dan ölen doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanlarımız oldu. 
Hepsi can. Onlar hastanede saatlerce çalıştılar. Evlerine gidemediler, yakınlarına uzaktan baktılar. Biraz anlayışlı olmak gerekmez mi? Yoksa sistemde değişim falan yok. Olağanüstü dönemden geçiyoruz, mücbir sebepler var, herkesin karşılıklı empati kurarak birbirlerini anlam ihtiyacı var. Sağlık çalışanlarımızı iyi anlayalım, Allah onların eksikliğini vermesin. 

 

Doruk; Sıkıntılarınız nelerdir?

Nennioğlu; Sağlık çalışanını hala hak ettiği maaşı alamıyor.  Hala şiddet ve mobbing devam ediyor. Sağlık çalışanları hala üst düzeyde mesai yapıyor. Saatlerce ameliyatlardan çıkmayan doktorlarımız var. Bütün bunları rapor ediyoruz. Sağlık çalışanlarının çalışma durumlarının iyileştirilmesi gerekiyor. 

Doruk; Sağlıkta ne hayal ediyorsunuz.
Nennioğlu;
“Sağlıkta ki hayalim; anne-bebek ölümleri olmasın, herkes uzun ve sağlıklı yaşasın, sağlık çalışanları hak ettiği ücreti alsın, sağlık çalışanlarına kıymet verilsin. Eğitim ve sağlık bir toplumu ayakta tutar. Onları anlayalım, onlarda birer anne, birer baba, kardeş, eş dost, amca, hala, dayı olarak, kocaman bir aile gibi öyle bakmalıyız” diyor.  

Doruk; Sağlık-Sen olarak sendikal kazanımlarınızdan söz eder misiniz?
Nennioğlu;
  6. Dönem Toplu sözleşme görüşmelerinde Sağlık-Sen olarak ciddi kazanımlar elde ettik. Bu kazanmadan dolayı başta genel başkanımız genel başkan yardımcımız ve tüm teşkilatımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İyi ki varsın Sağlık Sen! 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Sağlığa, adanmış, bir, ömür,, Bekir, Nennioğlu!,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı