301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
28 Temmuz 2021 - Çarşamba 15:00 Bu haber 436 kez okundu
 
“RASYONEL BİR FİLOZOF ANAKSAGORAS” BELGESEL FİLMİ ARTI TV’DE YAYINDA
“RASYONEL BİR FİLOZOF ANAKSAGORAS” BELGESEL FİLMİ ARTI TV’DE YAYINDA
KÜLTÜR SANAT Haberi


• Felsefe tarihinin önemli düşünürlerinden Urla’lı filozof Anaksagoras’ın yaşamı ve öğretisini anlatan “Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras” belgesel filmi pek yakında Artı Tv’de yayında.

 

Batı Anadolu’daki site devletleri içinde yer alan Klazomenai’da M.Ö. 510 yılında (Bugünkü Urla) doğmuş olan filozof Anaksagoras (Anaxsagoras)’ın yaşamını ve öğretisini konu alan ve çekimleri Urla’da yapılan “Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras” belgesel filmi Artı Tv’de yayına girdi.

 

Edinilen bilgiye göre, ilk gösterimi 24-25 Temmuz’da Artı Tv’de gerçekleştirilen uzun metrajlı belgesel 46 dakikalık bir çalışma.

 

Senaryosunu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın yazıp, yönetmenliğini üstlendiği “Rasyonel Bir Filozof Anaxagoras” adlı belgesel filminin kameramanlığını Umut Çınkır yaptı. Belgeselde Anaksagoras’ı Feridun Hamarat, öğrencileri ise Sevinç Öztürk ve Gültekin Çavga antik dönem kıyafetlerle canlandırdığı belirtildi.

 

Artı Tv kanalında yayına giren belgesel film, Ege’de Antik çağın önemli kentlerinden Klazomenai doğmuş ve düşünce tarihine adını yazdırmış olan Anaxagoras’ın yaşamı ve onun felsefesini işliyor. Belgeselin, İzmir’in Urla İlçesinde ve bölgenin Efes, Priene, Miletos ve Didim Apollon Tapınağı gibi antik yerleşimlerde çekildiği vurgulandı.

 

Danışmanlığını Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın’ın yaptığı belgeselde, Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Doğan Göçmen ve felsefeci Prof. Kamuran Elbeyoğlu da Anaxagoras’la ilgili görüş bildirdikleri ifade edildi.

 

“Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras” belgesel filminin yönetmeni Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Antik çağın Anadolulu filozoflarından biri olan Anaksagoras, Batı Anadolu’daki site devletleri içinde yer alan Klazomenai (Bugünkü Urla) doğumludur. Anaksagoras antik dünyanın ilk gerçek bilginlerinden biridir. Anaksagoras felsefe yapmak için Anadolu’dan Atina’ya giden ilk filozoftur. Anaksagoras, içinde bulunduğumuz evreni ve hareketlerini tanrısal olan üzerinden değil maddenin yapısı ve iç dinamikleri ile onu harekete geçiren şeylerden yola çıkmıştır. Anaksagoras’ın ortaya koyduğu düşünceler, duyularımız aracılığıyla maddi varlıkları akıl yoluyla kavramayı, deney ve gözlemlerle anlamayı seçtiğini ortaya koymaktadır. Bu onun rasyonel dediğimiz akılcı bir düşünür olduğunu gösterir. Urla’da çektiğimiz Anaksagoras belgeseli ile Anadolu felsefe tarihinde yer almış bu düşünürü Türkiye’nin felsefe ve kültür yaşamına kazandırmış olduk. Bu işin beni en mutlu eden yanı da budur; bu topraklarda felsefe adına bir şey üretmiş olmak. Belgeselimiz Artı Tv gösterime girdi” diye konuştu.

 

Uğur Pişmanlık’ın, ilk yönetmenlik denemesi olan bu çalışma dışında, 2010 yılında Umut Hacıfevzioğlu’nun yapımcısı olduğu ve yönetmenliğini yaptığı “Antik Çağ’da Tarsus ve Felsefe”, 2012’de “Assos’ta Felsefe”, 2015 yılında “Kölelikten Filozofluğa: Epiktetos” ve 2019’da “İlk Filozof Thales ve Miletos Okulu” belgesel filmlerinin senaryolarını yazdı ve yönetmen yardımcılığını üstlendi. Ayrıca bu belgesellerde oyuncu olarak filozofları canlandırdı.

 

Uğur Pişmanlık, yayın yönetmenliğini yaptığı Aratos dergisinde yazdığı makaleden yola çıkılarak TRT Belgesel kanalı tarafından çekilen “Çıplak Mahallesi” belgeselinin danışmanlığını üstlendi.

Uğur Pişmanlık

Gazeteci-Yazar/Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

 

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: , , , “RASYONEL, BİR, FİLOZOF, ANAKSAGORAS”, BELGESEL, FİLMİ, ARTI, TV’DE, YAYINDA,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı