301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
26 Eylül 2021 - Pazar 22:37 Bu haber 259 kez okundu
 
“Milyonlarca sağlıkçı atama bekliyor”
“Milyonlarca sağlıkçı atama bekliyor”
SİYASET Haberi


CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 39 branştan mezun olan milyonlarca sağlıkçı gencin işsiz gezdiğini vurguladı.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2021 yılının hükümet tarafından ‘Sağlık Yılı’ ilan edilmesine rağmen sağlıkta 39 ayrı branştan mezun milyonlarca gencin atama beklediğini vurguladı. Dr. Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın atama yapılacağına dair sözlerine rağmen 2021 yılının bitmesi yaklaşırken herhangi bir atama yapılmamasının genç mezunları çıkmaza sürüklediğini dile getirdi.

Her branş için ayrı ayrı soru önergesi hazırlamaya çalışan CHP’li Dr. Şevkin, bu kez de 80 bin anestezi teknikerinin atama sorununu meclise taşıdı.  Ameliyatların sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesinde büyük katkı sağlayan anestezi teknikerleri, bir sağlık kurumunun parçası olmaktan ziyade ameliyathanenin yapı taşları arasında olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

“ÜNİVERSİTELER MEZUN VERMEYE DEVAM EDİYOR”

Acil servislerde, mavi kod verilen durumlarda  ve özellikle ameliyathanelerde anesteziye ihtiyaç duyulması, bu durumun en büyük kanıtı niteliğinde olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

“Ancak her yıl katlanarak artan mezun sayısı nedeniyle 2021 yılı itibari ile yaklaşık  80 bin anestezi teknikeri mezunu iş bulamamaktadır. Aynı zamanda diğer sağlık personellerinin 2-3 aylık sertifikalı eğitimler alarak anestezi teknikerleri yerine çalıştırılması halihazırda çalışma alanları kısıtlı olan anestezi teknikerlerinin önünü kapatmakta ve kamuya alımlarını zorlaştırmaktadır. 2021 yılı itibari ile ülkemizde 45 devlet üniversitesi, 45 vakıf üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yer alan 5 üniversitede anestezi teknikerliği bölümü bulunmaktadır ve bu okullar mezun vermeye devam etmektedir. Ancak  her yıl mezun olan binlerce genç anestezi teknikeri yeterli sayıda istihdam edilememektedir.”

CHP’li Dr. Şevkin, şu sorulara yanıt arıyor:

1-Pandemi döneminde ameliyathane, yoğun bakım, mavi kod ekibi, filyasyon ekibi, aşılama ekibi ve acillerde görev alan anestezi teknikerlerinin etkin rolü göz önüne alınarak kadro sayılarında hak edilir iyileştirmeler yapılıp 5 bin kişilik kadro sağlanacak mıdır?

2-Ön lisans eğitimlerini ve stajlarını tamamlamış ancak iyi puan ve sıralamalara rağmen (örneğin 2020 KPSS de 80 puan almış birinin sıralaması 3000'dir) kamuya atanıp mesleğini yapamayan ve özel hastanelerde de önlerine sürekli tecrübe şartı konduğundan başka meslek dallarına yönelen binlerce mezun nitelikli anestezi teknikerini kamuya kazandırmak için çalışma başlatıldı mı?

3-Anestezi teknikerlerinin çalışma hayatında yaptıkları uygulamaları (damar yolu açma, entübasyon yapma) meslek tanımında bulunmaması nedeni ile hukuki olarak savunmasız durumda olmalarına neden olan, aynı zamanda yeterli eğitimleri almış olmalarına rağmen preoperatif postoperatif bakım ünitelerinde ve yoğun bakımlarda istihdam edilmelerine engel olan yetersiz meslek tanımı sorunu ile ilgili düzenlemeye ilişkin bir çalışmanız var mı? Varsa ne aşamada, ne zaman sonuçlanıp uygulamaya konulacaktır?

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: “Milyonlarca, sağlıkçı, atama, bekliyor”,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı