301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
14 Ekim 2021 - Perşembe 21:38 Bu haber 317 kez okundu
 
Milletvekili Şevkin: Çukobirlik yok edildi herkes seyirci kaldı
Milletvekili Şevkin: Çukobirlik yok edildi herkes seyirci kaldı
SİYASET Haberi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Yüzbinlerce ailenin ekmek kapısı olan Çukobirlik’i meclis gündemine taşıdı.

Komisyonda kabul edilen ve kooperatiflerin denetim sistemini sil baştan değiştiren “Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine söz alan Dr. Şevkin, gelir düzeyi düşük, sermayeleri yetersiz insanların bir araya gelip ekonomik güç sağlamasına imkân sunan kooperatifçiliği yaygınlaştırmanın ülkemiz için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu kaydetti.


ÇUKOBİRLİK’İ HATIRLATTI…
CHP’li Dr. Şevkin, "Anadolu’da yüzbinlerce ailenin ekmek yediği, üretim gerçekleştirdiği, gönül rahatlığıyla ürünlerini teslim edip alın terlerinin karşılığını alabildiği kooperatiflerden artık eser kalmadı” dedi.
Adana merkezli, sadece merkezi entegre tesislerinde 10 bine yakın işçiyi barındıran, Türkiye’nin her tarafına yayılmış tesisleri ve kooperatifleri ile yüzbinlerce insanın iş, aş, ekmek kapısı ve umudu olan Çukobirlik’in ne yazık ki kaybedildiğini dile getiren Dr. Şevkin, “Çukobirlik hepinizin bildiği gibi pamukla birlikte soya, kanola, ayçiçeği üreticisini serbest piyasa koşullarına ezdirmeyip üreticiye gübre, tohumluk, ilaç ve küspe desteğinde de bulunmaktaydı. Yaklaşık 50 bin üretici ortağına hizmet veren, iplikten boya basmaya, sıvı yağdan sabuna, biyodizelden dokumaya kadar bir çok alanda Türk ekonomisine büyük katkı sunan, özellikle pamuk üreticisinin ekmek kapısı niteliğindeki bir kurumu yeniden ayağa kaldırma gibi bir dert ile neden dertlenmiyoruz? Neden hâlâ kurumun elindeki son varlıkların da alelacele satışına göz yumuyoruz?” diye sordu.
YÖNETMELİK TEPKİSİ…
Teklifteki maddelerle bazı kooperatiflerin de diğer şirketler gibi bağımsız denetime tabi olabileceğinin öngörüldüğünü ifade eden Dr. Şevkin, “Türk Ticaret Kanunu uyarınca bağımsız denetime tabi olan kooperatiflerin aynı zamanda bu madde ile Kooperatifler Kanunu’nda öngörülen dış denetime de tabi olmaları sonucunu doğuracaktır. Bakanlık temsilcisine ödenecek ücretin yönetmelikle belirlenecek olması sorunludur. Mevcut Kanunda Bakanlık temsilcisine ödenecek ücret ‘birinci derece kadrolu memurun en yüksek yurtiçi günlük harcırahının iki katından fazla olmamak kaydıyla bakanlıkça tespit ediliyorken’; teklifte ücret tarifeleri, temsilci nitelikleri, görev ve yetkisi, temsilci görevlendirmesinin usul ve esasları ilgili Bakanlıkların görüşü alınarak Ticaret Bakanlığı yönetmeliğiyle belirlenecek ve ücreti kooperatif ödeyecektir. Mevcut yasada açıkça belirtilmiş tarife bu teklif yoluyla neden yönetmeliğe bırakılmaktadır?” dedi.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Milletvekili, Şevkin:, Çukobirlik, yok, edildi, herkes, seyirci, kaldı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı