301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
12 Eylül 2022 - Pazartesi 22:00 Bu haber 243 kez okundu
 
Meclis'te Havalimanı, metro ve işçi çıkarmaları tartışıldı
Meclis'te Havalimanı, metro ve işçi çıkarmaları tartışıldı
AKTUALİTE Haberi


Özel Haber; Bayram Bulut

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi gündeminde hafif raylı sistemin ikinci etap konusu ve Şakirpaşa Hava Limanı konusu yer aldı. Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmamasını talep eden tavsiye teklifi Cumhur İttifakı tarafından gündeme alınmayarak oy çokluğuyla ret edildi. Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı ilk toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Meclis 1. Başkan Vekili Mustafa Akgedik başkanlık yaptı.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi gündeminde hafif raylı sistemin ikinci etap konusu ve Şakirpaşa Hava Limanı konusu yer aldı. Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmamasını talep eden tavsiye teklifi Cumhur İttifakı tarafından gündeme alınmayarak oy çokluğuyla ret edildi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı ilk toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Meclis 1. Başkan Vekili Mustafa Akgedik başkanlık yaptı. Açılış yoklamasının ardından ek gündem maddelerinin gündeme alınması oylandı. Şakirpaşa Hava Limanı 29 Ekim tarihinde uçuş trafiğine kapatılarak Mersin’de yapılan hava limanına taşınacağını ve Adana olarak Merkezi hükümete Hava Limanı’nın kapatılmaması yönünde tavsiye kararı alınmasını İYİ Parti Grup Başkan Vekili Recai Mercimek, Nusret Saçlı, Bahadır Ceyhanlı, Volkan Bayrakçı, Mehmet Dayanıklı ek gündem maddesi olarak bu maddenin gündeme alınmasını istedi. Şakirpaşa Hava Limanı ile ilgili teklifin oylaması sırasında Cumhur İttifakı bu maddenin mecliste görüşülmediğini öne sürerek maddenin gündeme alınmasını ret etti. Bu oylamanın ardından madde oy çokluğuyla gündeme alınmadı.

Daha sonra gündem dışı konuşmalar yapıldı. İlk olarak söz alan MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, 2022-2023 Eğitim Öğretim yılının başarılı geçmesi temennisiyle sözlerine başladı. 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümünü anlatan Demirdağ, “12 Eylül zulümdür, hezimettir, rezalettir, cinayettir. Her darbenin haksızlık ve kanunsuzlukların sivrilmesi demektir. 12 Eylül 1980 darbesinin 42 yılında darağacında hayatlarına son veren ülkücü şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Kahrolsun darbeler diyoruz. Malazgirt Zaferinin 951. Yıl dönümünde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. 30 Ağustos Zaferi’nin 100. Yılını kutladık” dedi.

Otobüs ve Adana Metrosu konusuna vurgu yapan Demirdağ, “Yaz boyunca yaylalara köylere gittiğimizde belediyeye ait otobüslerin arızalandığını insanların yol kenarında beklediklerini gördük. Bu otobüslerin durumu ne olacak? Bu otobüslerin çok acil bakımlarının yapılmasını talep ediyoruz. Okullar açıldı trafik keşme keş. Trafikle ilgili kararların alınmasını istiyoruz. Hafif raylı sistemle ilgili merkezi hükümetimizin bir çalışma yaparak diğer etaplarında tamamlanmasını talep ediyoruz. Bir daha işçi çıkışlarıyla ilgili konuşmayacağım demiştim. 17 yıldır belediye de çalışan bazı arkadaşlarımız yine bir mesajla işten çıkartıldı” diye konuştu.

AK Parti Meclis Üyesi Abdullah Avcı, Kozan’da yaşanan morg ve mezarlık yeri konularına vurgu yaparak, “Meclis üyeleri olarak zaman zaman bölgemizin sorunlarına değinip çözüm arıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kozan’da tartışılan bir morg konusunu oldu. Bazı cenazeler morga alınmadı.  Kapasitelerinin yetmediğine yönelik açıklamalar hastaneden yapılıp, bunun Adana Büyükşehir yetkisinde olduğu belirtildi. Tabi ki herkesin bildiği gibi bu hizmetler Adana Büyükşehir’e aittir. Asri Mezarlığın ihtiyaçları karşılayamaz durumda olduğuna yönelik yaklaşık 1 yıl önce buradan aktarmıştım. Ama hala bir adım öteye gidemedik. İnsanlar cenazelerini ne yazık ki eski mezarların üzerine gömüyor. Planlanan mezarlık yerinin taşlık kayalık olduğunu belirttik. Bu konu hakkında acilen çözüm beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, Ağustos ayında alınan zaferler ile 12 Eylül tarihinde yaşanan darbe konularına dikkat çekerek, “Malazgirt Zaferimizin 951 yıl dönümünü kutluyor başta Sultan Alparslan olmak üzere, bizlere bu güzel coğrafyayı vatan yapan tüm ecdadımızı saygı ve rahmetle yad ediyoruz. Cumhuriyetimize giden yolda önemli kilometre taşlarından olan 30 Ağustos zaferini de kutluyor, başta korucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve tüm milli mücadele kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum. Bugün ise yakın tarihimizin kara lekesi olan ve Türkiye Cumhuriyeti devletimizin tam bağımsız olma yolundaki ilerleyişini sekteye uğratan devlet iradesini ayaklar altına alan 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümü bu topraklarda varoluş mücadelesi var. Milletimiz 27 Mayıs'tan 28 Şubat'a kadar ihanetin her türlüsünü görmüş büyük acılar yaşamış 15 Temmuz'da tarih sahnesindeki bağımsızlık yürüyüşünü durdurmaya çalışanları bir kez daha sekteye uğratmıştır 13 Eylül askeri darbenin yıl dönümünde bir kez daha kınıyor milletin iradesine üzerinde bir irade olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.

Sinekle mücadelede  ilçe belediyelerinin taleplerine yanıt verilmediğini belirten Gülaçtı, “Geçtiğimiz ay sayın grup sözümüz bu kürsüden ilçe belediye başkanlarının da desteğiyle sinekle mücadele bütçesinin ilçe belediyelerine aktararak çözümü kolaylaştıralım teklifine şu ana kadar herhangi bir cevap gelmedi. Ama getirilen çözüm önerileri değerlendirilerek hemşerilerimizin rahatına tesis etmek gerekiyor. İlgili teklif bir an önce meclisimize gelmedi ve en azından bir sonraki yaz ayında bu sorun artık yaşanmamalıdır. 61 adet otobüs alımı için onay verdik. Bu meclisten bu yeni alınacak otobüsler için renk konusunda bir anket yapılmış. Bu afişlerde kullanılan görsellerde usulsüz bir logo kullanımı göze çarptı. Belediyenin resmi logosu çok küçük yer alıyor. Kendilerinin ürettiği anlamı bile olmayan bir logo kullanılıyor bu afişte. Bir logo değişikliği yapılacaksa milletin temsil makamı olan meclise getirilip sunulur . Burada onarım oylamaya sunulur. Karar verilir” diye konuştu.

Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz da, 15 Eylül tarihinde açılacak Akdeniz’deki balık avı sezonuna dikkat çekerek, “15 Eylül'de bacasız fabrikalar dediğimiz teknelerimiz denize açılacak. Onunla ilgili bir açılışımız olacak. 15 Eylül'deki açılışımıza tüm meclis üyelerimizi ve basın vasıtasıyla tüm Adanaları davet ediyoruz. Karataş'ın güzel balığından size İnşallah ikram edeceğiz diyoruz” şeklinde konuştu. 

Recai Mercimek, 30 Ağustos ve Malazgirt zaferleri ne değindi. 12 Eylül darbesine dikkat çeken Mercimek, “Bu darbede hayatlarını kaybeden insanları  ve ülkücü şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bu darbelerin hiçbir yerde olması istemiyoruz. Milletvekillerimiz sahada geziyor diyorlar. Bu milletvekillerinin hiçbiri demedi mi havaalanı niye kaldırıyorsunuz. Raylı sistem konusu var Adana'da bu milletvekillerine kimse bunu söylemiyor mu? Hafif raylı sistem revize edilsin denildi, revize edildi. Sayın valimiz Elmalı Kayak Merkezi konusunda tüm ağrılarını koymuş çalışmalar yürütüyor Pozantı Belediye Başkanıyla birlikte kendisine teşekkür ediyorum. Biraz önce önerge verdik. Önergen bize kafadan reddettiniz. Biz bir şey istemedik kendimiz için merkezi hükümetimiz için buradan bir tavsiye kararı alalım dedik” ifadelerini kullandı.

Tavsiye karanının ret edilmesine anlamadığını dile getiren Mercimek sözlerini şöyle tamamladı;

“Öyle bir gündem dışa teklif getirdik. Meclis olarak onu bile reddettiniz niye reddettiğinizi ben anlamıyorum. Şakirpaşa Havalimanı kimsenin babasının malı değil. Türkiye'den Dünya'dan Adana adı siliniyor. Bunun yerine artık Mersin geliyor. Bizim Mersin'e karşı değiliz Çukurova Havalimanı da yapılsın oraya 42 kilometrelik uzaklıkta bir yer bu önergeye şimdi karşı gelmek kafadan reddetmek nedendir anlamış değilim. Özellikle Jülide Sarıeroğlu Hanım'a buradan sesleniyoruz. Jülide Hanım'dan bu raylı sisteme bir el atmasını istiyoruz. Ankara'nın, Ulaştırma Bakanlığının istediği gibi revize edilmesine rağmen hala imzalanmadı. Bu milletvekillerinden de bunların ikisini isteme bizim en doğal hakkımız. Çünkü şehrin vizyonunu ve mimarisini değiştirecek geleceğine imza atacak bu iki de proje için destek gerekli”

Son olarak konuşan CHP Grup Başkan Vekili Serdar Seyhan, 12 Eylül ve Ağustos ayında alınan zaferlere dikkat çekerek, “Ağustos ayı birçok tarihi sürece tanıklık etmiştir. Malazgirt ve 30 Ağustos bunların en başında geliyor. Malazgirt Anadolu'nun kapılarını açan önemli bir tarihsel olaydır.  30 Ağustos'ta Anadolu'nun yeniden kurtuluşunu sağlayan aynı derecede önem arz eden önemli bir tarihsel süreçtir. Bu ülkeye ve bu topraklara bu önemli zaferleri kazandıran şehitlerimize ve komutanlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Ağustos ayı zaferlerle anılıyorsa Eylül ayında bizi üzüntüye boğan olayları hatırlatıyor 12 Eylül tabii ki.   12 Eylül'de bu ülkeye neler kaybettirdiğini, hangi acıları yaşattığını o dönemi yaşayan arkadaşlarımız şahit olmuşlardır. Hiç kimse öyle acıların yaşanmasını istemez ama bunlar istemek yetmiyor, önemli olan yeniden aynı olayların yaşanmaması için gereken şartların ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Şu darbe yada bu darbeyi birbirinden ayırmak gibi bir şey de söz konusu olamaz. Önemli olan demokrasiye seçilmişlere karşı gelecek olan her türlü hareketin önlenmesi gerekmektedir. Arkadaşlarımız ülkücüler ve diğer vatandaşlar için rahmet söylemlerinde bulundular.. Elbette ki kendi görüşleri doğrultusunda yapılması gerekenleri yapıyorlar. Eksik kalan yanında da ben tamamlayacağım. 12 Eylül darbesinin bir faşist diktatörlük olduğunu onu belirtmekle beraber o dönemde 12 Eylül'ün katlettiği gerek hastalara gerekse sokaklarda kat ettiği tüm devrimci şehitlerimizi de ben de saygı ve rahmetle anıyorum.

Metronun ikinci etabının bir an evvel hayata geçmesi Adana için önemli bir konu. Ulaşım sorununu çözülmesi için metronun ikinci etabının tamamlanması gerekiyor. Bu konuda birlikte destek verip bir şeyler yapabilmemiz gerekiyor. “ dedi.

Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. Maddeler oy birliğiyle karar bağlandı Bir sonraki meclis oturumu bugün saat 14:00’da kaldığı yerden devam edecek.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Meclis'te, Havalimanı,, metro, ve, işçi, çıkarmaları, tartışıldı,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı