301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
16 Ekim 2021 - Cumartesi 21:41 Bu haber 328 kez okundu
 
KÜLTÜR ELÇİSİ SAYIM AZMAZ
KÜLTÜR ELÇİSİ SAYIM AZMAZ
KÜLTÜR SANAT Haberi


Tükenmeye yüz tutmuş aşıklık geleneğini canlandırmaya çalışarak halk ozanlarına aşıklarımıza sahip çıkan Sayım Azmaz, “Dede Korkut’tan günümüze kadar gelen bu kültür mutlaka yaşamalı ve yaşatılmalıdır.” dedi.

 

Sayım Azmaz, şöyle devam etti:

“Aşıklık geleneği, Türk kültüründe önemli bir yer tutmaktadır. Âşık, bulunduğu toplumun sözcüsüdür. Âşıklık geleneği, yüzyılların deneyimlerinden süzülerek biçimlenmiş, belirli kuralları olan, şiirin kalıcı ve etkileyici özelliğinden yararlanarak kuşaktan kuşağa aktarılan bir değerler bütünüdür. Âşık edebiyatı sözlü gelenekte yaşatılan bütün ürünlerle beslenir. Âşık şiirinin özünde bağlı bulunduğu kültüre ait örnek değerler ve ahlak anlayışı yatar. Din, gelenek ve güncel yaşam, âşık edebiyatını besleyen diğer kaynaklardır.

Âşıklar, sazlı (telden), sazsız (dilden), doğaçlama yoluyla, kalemle (yazarak) veya birkaç özelliği birden taşıyan geleneğe bağlı olarak sanatlarını icra ederler.

Aşıklık geleneğindeki tanımlamaya göre aşıklar; saz çalıp çalamama, atışma, karşılaşma yapıp yapamama, doğaçlama şiir söyleyip söyleyememe, usta-çırak ilişkisi içinde yetişip yetişememe vb. gibi geleneksel ölçülerle birbirlerinden ayrılırlar. Aşıklık geleneğinin oluşmasında ve bu gelenek içinde yetişen aşıkların şekillenmesinde geçmişten günümüze kalan tarihi ve kültürel mirasın önemli bir rolü vardır.

İşte böylesine güçlü kökleri olan,Türk milletinin öz değerleriyle uyumlu bu kadim kültürümüze sahip çıkmalıyız.

Özellikle Valilerimizin öncülüğünde,yerel yönetimlerin mutlaka sahip çıkması lazım.Yapılan etkinliklere Halk ozanlarımız davet edilmeli. İl Kültür Müdürleri aşık ve ozanlarımıza sahip çıkmalı.”

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: KÜLTÜR, ELÇİSİ, SAYIM, AZMAZ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı