301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
23 Şubat 2021 - Salı 17:56 Bu haber 349 kez okundu
 
KÜÇÜK: DEVLET TOPLUMSAL YARAYA ŞEFKAT ELİNİ UZATMALIDIR
KÜÇÜK: DEVLET TOPLUMSAL YARAYA ŞEFKAT ELİNİ UZATMALIDIR
GÜNDEM Haberi


Geçen yıl mart ayında başlayan Covid-19 salgınının olumsuz etkileri hala devam ediyor.

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana işleri sekteye uğrayan ve çalışamayan kafe, restoran, lokanta sahipleri, çalışanları ile müzisyenler adına Akdeniz Çukurova Eğlence Yerleri Derneği (AÇEYDER) Başkanı Feridun Özkan, Çukurova Üniversitesi İşletmeciler Platformu Temsilcisi Çağrı Kurt ve Adana Müzisyenler Platformu Temsilcisi Özgür Sarıçam Baro Başkanı Av. Veli Küçük’ü ziyaret ederek,  2. dalganın başlamasıyla yeniden kapanmaları nedeniyle bu süreçte çalışanlarının maaşlarını, vergilerini, kiralarını ödemekte zorlandıklarını, maddi ve manevi açıdan büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler. Sektörün kurtuluşu için 6 maddelik önerilerini ve beklentilerini aktardılar.

 

“PANDEMİ NEDENİYLE MAĞDUR OLDUK”

AÇEYDER Başkanı Feridun Özkan, devlet desteklerinin kendileri için son derece önemli olduğunu belirterek, “Salgın döneminde kapanan ve kısıtlanan işletmelerin kayıplarını gidermek üzere işletmelerin mali esasları dikkate alınarak hibe desteği verilmesini, salgın sebebiyle iş yapamaz duruma gelen işletmelerin kira, vergi, SGK, tedarikçi borçları için yasal takiplerin acilen düşmesini, İşletmelerin açılması için 1 yıl geri ödemesiz sıfır faizli işe başlama kredi desteği sağlanmasını, kapanan ve kısıtlanan işletmelerin yapılandırma borçlarının 1 yıl ertelenmesini, salgın sürecinde alınan tüm kredilerin 1 yıl süreyle ötelenmesini, mevcut istihdamın korunması adına işletmelerin ayakta kalabilmesi için 1 yıl SGK prim, vergi, stopaj vb. alınmamasını istiyoruz.

 

“SPEKÜLASYONA AÇIK ÇİFTE STANDART UYGULAMA”

AVM’ler açık ve otel müşterilerine restaurantlar hizmet veriyor ama bizlerin geçici olarak faaliyetleri yasak. Bu spekülasyona açık ve çifte standarttır.

Aslında çok daha sıkıntılıyız, herkes elindeki parayı bitirdi. İflasın eşiğindeyiz. Aylardır kiramızı, vergimizi ve borçlarımızı ödeyemiyoruz. Eğlence sektörü olarak salgın başta olmak üzere ekonomik kriz nedeniyle çalışanlarımız da mağdur durumdalar. Yaklaşık 2 milyon insana istihdam sağlanıyordu, bu sayı ailelerini de katarsak 8 milyon demektir. Hukuki yollarımız var mı ? Ne yapacağımızı bize söyleyende yok. Devletimizden yardım bekliyoruz. Vergilerimiz, kredilerimiz ötelensin. Faizsiz ve uzun vadeli kredi olanağı sağlansın istiyoruz. Çalışanlarımıza da işyerlerimiz açılana kadar asgari ücret tutarında ödemeler yapılsın istiyoruz”

“BU İŞLETMELERİN AYAKTA KALMASINI FİNANSE EDECEK YENİ BİR DESTEK PAKETİ ŞART.”

Av. Veli Küçük, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, teşekkürlerini sundu.

Restoran-kafe sektörünün temsilcilerini sorunlarını dinleyerek hukuki konulardaki sorularına cevap verdi. Covid-19 sürecinin ve kısıtlamaların yargı bileşenleri içerinde en fazla savunmayı temsil eden avukatların yanı sıra hizmet sektörünün tamamını ve çalışanlarını zora soktuğunu ifade etti.  “Bu işletmelerin ayakta kalmasını finanse edecek yeni bir destek paketinin şart” olduğuna vurgu yaptı.

Baro Başkanı, “Bu sağlık sorunu ama çalışma hayatı da önem arz etmektedir. Özellikle küçük esnaf, restaurant, lokanta ve hizmet sektörü çok sarsıldı. Pandemiden dolayı aylardır evine ekmek götüremeyen eğlence mekanı sahipleri, çalışanları ve müzisyenlerimiz iktidardan artık somut ve etkin adım atmasını bekliyor. Her yere HES koduyla giriş yapılıyorken  bu yerlere de bu şekilde müşteri alınabilir. ‘Bize hiçbir destek verilmedi. Dayanacak gücümüz kalmadı. Salgından değil açlıktan öleceğiz’ diyen hizmet sektörü içindeki yurttaşlarımızı yok sayamayız. Empati ile yaklaşılmalı, devletin hoşgörü ve şefkat eli uzatılmalıdır. Sosyal devlet olmanın gereği budur.” İfadelerini kullandı.

Ziyaret esnasında sektör temsilcilerinden Özcan Taşkıran, Oktay Filazioğlu, Aytekin Erçandarlı, Burhan Özek, Ercan Sonuç da hazır bulundu.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: KÜÇÜK:, DEVLET, TOPLUMSAL, YARAYA, ŞEFKAT, ELİNİ, UZATMALIDIR,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı