301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
08 Ekim 2022 - Cumartesi 17:21 Bu haber 360 kez okundu
 
KİŞİSEL VERİLERİ KORUMANIN YOLU
KİŞİSEL VERİLERİ KORUMANIN YOLU
TEKNOLOJİ Haberi


SİBER GÜVENLİK FARKINDALIĞINDAN GEÇİYOR. SİBER GÜVENLİK FARKINDALIK AYI’NA ÖZEL KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA ÖNERİLERİ!

Dijitalleşen dünyada güvenlik ihlalleri özellikle kişisel verilerin güvenliğini riske atıyor. Hackerlar, kişisel verileri ele geçirmek için kimlik avı saldırıları ve kötü amaçlı yazılımlar kullanıyor. Siber saldırıların %24’ünün kaynağında insan hatası olduğunu belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, Siber Güvenlik Farkındalık Ayı olan Ekim ayında kişi ve kurumların siber güvenlik ve kişisel veri güvenliği konularında daha fazla farkındalığa sahip olmaları için önerilerde bulunuyor.

Dijitalleşen dünyada pek çok sektör için siber güvenlik konusu kritik bir risk faktörü oluşturuyor. Oluşan bu riskler, kullanıcıların kişisel verilerini kurumların ise itibarını ciddi ölçüde etkiliyor. Siber saldırıların %24’ü insan hataları yüzünden meydana geliyor. Bu durumun göz önünde bulundurularak hem kişilerin hem de kurumların siber güvenlik hususunda daha fazla farkındalığa sahip olması gerektiğini vurgulayan Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kullanıcıların ve kurumların mağduriyet yaşamaması adına kişisel verilerin korunması için almaları gereken güvenlik önlemlerini sıralıyor.

Kurumların Kişisel Veri Güvenliği İçin Alması Gereken 5 Önlem

Her geçen gün saldırı yöntemlerini geliştiren hackerlar, kişisel verileri üçüncü şahıslara satarak kendileri için büyük bir finansal kazanç yaratıyor. Siber Güvenlik Farkındalık Ayı olan Ekim ayında kurumları, topladıkları kişisel verileri korumaya davet eden Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kurumlar için hayati önem taşıyan 5 öneriyi sıralıyor.

1. Yazılımlarınızı güncel tutun. Özellikle fidye yazılımı gibi saldırılar kurumlar için önemli bir saldırı vektörü olarak biliniyor. Güncel olmayan yazılımlar, fidye saldırılarına kapı araladığı için teknolojik cihazları otomatik sistem güncellemelerine açmak gerekiyor.

2. Etkili virüs koruması ve güvenlik duvarı kullanın. Antivirüs yazılımları, kötü niyetli saldırılarla mücadelede en etkili bir çözümlerden biri. Bu tür yazılımlar kötü amaçlı yazılımların ve diğer kötü amaçlı virüslerin cihazınıza girmesini engelliyor ve verileri tehlikelerden koruyor. Verilerini kötü niyetli saldırılara karşı korurken bir güvenlik duvarı kullanmak da önem taşıyor. Ağınıza yapılan saldırıları önlemek adına yerleşik bir güvenlik duvarına sahip olmalısınız.

3. Çok faktörlü kimlik doğrulama uygulayın. Çok faktörlü kimlik doğrulama yönteminde kullanıcı adı ve şifreye ek olarak sisteme girdikten sonra ikiden fazla ek kimlik doğrulama yöntemi girmeniz isteniyor. Bu yöntem sayesinde sisteminize ek güvenlik katmanları eklemiş oluyorsunuz.

4. Güçlü parolalar ve parola yönetim araçları kullanın. Güçlü parolalar dijital ortamlarda güvende kalmayı sağlasa da pek çok kurum bu aşamayı gözden kaçırabiliyor. Oysa ki parolalarınızı belirlerken büyük harfler, semboller ve sayılar kullanmak önemli ölçüde koruma sağlıyor.

5. Kurum çalışanlarınızı siber güvenlik konusunda eğitin. Siber güvenlik ile ilgili tüm önlemlerin kusursuz olarak işlemesi için kurum çalışanlarının siber güvenlik konusunda eğitilmesi gerekiyor. Bazen, uygun olmayan şekilde eğitilmiş bir çalışanın hatası tüm güvenlik sisteminin çökmesine sebep olabiliyor. Siber Güvenlik Farkındalık Ayı olan Ekim ayı ise bu eğitimlerin gerçekleşmesi için kusursuz bir zamanlama olarak göze çarpıyor.

 

Bireysel Kullanıcıların Kişisel Veri Güvenliği İçin Alması Gereken 5 Önlem

1. Cihazlarınızda ve hesaplarınızda doğum tarihinizi ya da banka şifrenizi içermeyen zor bir şifre oluşturun.

2. Güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama indirmekten kaçının. Bu uygulamalar ihtiyaç duymadıkları verilere erişmek isteyebilir.

3. Hackerlar, eski işletim sistemlerindeki güvenlik açıklarını kullandığı için kişisel verilerinizin sızmasını önlemek adına mobil cihazlarınızı daima güncel tutun.

4. Kısa mesaj veya e-posta yoluyla, gelen bağlantıları ve ekleri açarken temkinli olun.

5. Olası kayıpları veya hırsızlığı önlemek için cihazımı bul gibi uygulamalardan yararlanın.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: KİŞİSEL, VERİLERİ, KORUMANIN, YOLU,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı