301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
30 Mayıs 2022 - Pazartesi 12:30 Bu haber 671 kez okundu
 
HUZURUN VE MEDENİYETİN ADI KOZAN!
HUZURUN VE MEDENİYETİN ADI KOZAN!
KÜLTÜR SANAT Haberi


Başkan Kazım Özgan Kozan’ın kurtuluş günü öncesinde Kozan ve Adanalı gazetecilerle bir araya gelerek, Kozan’ı turizme kazandırmanın ve tanıtma amacı taşıdıklarını kaydetti. Yumuşak iklimi, yaylaları, tarihi evleri ve milattan önce kurulan medeniyetlere ev sahipliği yapmış kaleleriyle, turizmde Türkiye’nin en önemli destinasyona sahip olduğunu kaydetti. Herkesi Kozan’a davet ederek bu güzellikleri görmesini istedi. 

Kozan Belediyesi harıl harıl çalışıyor, belediyeciliğin rutin işlerinin dışında, ekoturizm, sosyo ekonomik ve sosyokültürel olarak Kozan’ı Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak için kolları sıvadı. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Kozan ve Adana’dan gelen gazetecileri turistik mekan Dağılcak’ta ağırlayarak kahvaltı verdi. Doğanın bütün renklerinin hakim olduğu Dağılcak’tan sonra başkan gazetecileri alarak baraj iskeleye götürdü. Kozan’ın mavi sularında tekne ile tur attırdı. Başkan belediye başkanı olarak yıllardan sonra ilk basın toplantısını teknede yaptı. 

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan mimar olması nedeniyle Kozan’ı dönüştürme gayretinde başarı grafiğini bir hayli yükseltmiş. Kenttin tarihi dokusunu korumak için olağanüstü çaba sarfetmiş, Osmanlı mimarisini andıran cumbalı evleri restore ederek turizme kazandırdığı gibi, birçoğunu da işlevsel hale getirmiş, Kozan Kalesi, Arıkan Konağı, Dağılcak Tabiat Parkı, rutin belediyecilik işleri, park ve bahçeler, ağaç dikimi, kırsal kesime destek, üreticiye ve kadınlara destek gibi, birçok başarılı işlere imza atmış, atmaya da devam ediyor. 

Kozan Belediye Başkanı Kozanı tanımak için atağa geçti. Kozan’da bulunan tarihi mekanları ve doğa güzelliklerini anlatıyor. 

ANAVARZA
Başkan Kazım Özgan tek amacının Kozan’ın hak ettiği yere gelmesini sağlamak ve bütün Türkiye’ye tanıtmak olduğunu üzerine basa basa söyledi. Kozan’ın tüm yeşilin hakım olduğu doğa güzelliklerini keşfeden Karavancıların tercih yeri olacak gibi. 
Tatlı suda izin alınmış tek yerin Kozan Baraj gölü üzerinde isteyen tekne turu atabiliyor. 
UNESCO listesinde bulunan antik kentler arasında olan Anavarza, Roma’dan Selçuklu dönemine kadar onlarca medeniyeti ağırlamış. Giriş ücretsiz.

SİS ŞEHRİ
Sis şehri yüzyıllar boyu farklı medeniyetler tarafından farklı şekillerde isimlendirilmiş. Romalılardan Ermenilere daha sonra tarih Osmanlıya kadar dayanıyor.
Sis’te farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış.

SİS KALESİ (Kozan Kalesi)
Sis kalesi, diğer adıyla Kozan Kalesi, Sis Şehri’nin sahip olduğu tarihi yapılardan biri. Sis kalesi üzerinde 44 farklı kule bulunuyor. Mimariye ilgi duyanlar, üzerinde Ermenilere ve Asurlulara ait çeşitli yazılar bulunuyor. Ücretsiz.
ANDIL KALESİ
 Kozan da önemli yapılardan bir tanesi Andıl Kalesi. Kim tarafından inşa edildiği bilinmiyor. Roma ve Ermeni dönemine ait kalıntılar bulunuyor.

KİLİKYA MANASTIRI
Ermeniler tarafından yapılan Kilikya Manastırı merkezi manastır görevine sahipti. 

ESKİ KABASAKAL KÖYÜ
Tarihi eski çağa dayandığı düşünülen köyde Peri Kalesi olarak adlandırılan bir kale ve kale üzerine inşa edilmiş bir kilise bulunuyor. Kilisenin duvarlarında çeşitli haç motiflerine rastlanabiliyor. Köyde eski mezarlarda mevcut. 
Kaya oygu şeklinde tasarlanmış bu mezarların birçoğu tahrip edilmiş durumda olsa da içlerinden bir tanesi sağlam durumda. Lahitlerde bulunuyor, lakin çoğu tahribe uğramış durumda.

YAVERİN KONAĞI 
(ARIKAN KONAĞI)

1900’lü yılların başında bir Kirkor Efendi tarafından yaptırılan konak adını sahibinden alıyor. Konak Kirko Efendi’ye yaver denmesinden dolayı Yaverin Konağı olarak anılıyor. Paylaşılan bilgilere göre yapıldığı dönemden itibaren pek çok Türk devlet adamı Kirkor Efendi tarafından bu konakta ağırlamış. Ücretsiz gezilebiliyor.

KEŞİŞ MAĞARASI
Keşiş Mağarası, Mevlana Konya’dan Suriye’nin Şam iline 7 yıl süren medrese eğitimi için yola çıkıyor. Bu esnada yolu rivayete göre Kozan’dan geçiyor. Sis diyarı Kozan’da Keşiş Mağarasında yaşayan 3 keşişle karşılaşır. Bu keşişlerin özelliği ise karşısındaki insanın düşüncelerini okuyabilme özelliğine sahip olduğu rivayet edilmekte konuyla ilgili yazı “Arifelerin Menkıbeleri” adlı eserin 2. cildinde de Mevlana’nın hayatını anlatan bölümün geçmekte olduğu kaydediliyor.

KOZAN KÖPRÜSÜ
Kozan şehri içinden geçen Roma köprüsü, roma dönemine ait olduğu  fazlaca bir bilgi yok. 

DAĞILCAK MESİRE ALANI 
Dağılcak Mesire alanı Kozan Barajı’nın hemen yanında olması eşsiz bir manzara sunuyor. Hem doğa yürüyüşü ciğerlere mis gibi tertemiz çam kokuları eşlik ediyor.  
Şehrin ayrıca eski cumbalı sokakları, Ermenilerin Türkleri yaktığı fırın, eski çarşısı, Hoşkadem Camii, Muhtar Hacı Konağı, Bedesten… 
Başkan Kazım Özgan her fırsatta, her yerde Kozan’ı anlatmaya devam ediyor.  Türkiye’nin önemli isimlerini Kozan’a davet ederek, tanıtımlara devam ediyor. Bir Zamanlar Çukurova dizisinin büyük bir bölümü de Kozan ilçesinde çekilmeye devam ediyor. 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: HUZURUN, VE, MEDENİYETİN, ADI, KOZAN!,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı