301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
28 Ocak 2024 - Pazar 22:17 Bu haber 169 kez okundu
 
GAZZE AÇLIKTAN ÖLÜYOR
GAZZE AÇLIKTAN ÖLÜYOR
DÜNYA Haberi


Gazze açlıktan ölüyor. Her gün doğan 186 bebek için bir damla mama bile yok. Gazzeli çocukların %90'ı günde bir ya da bir öğünden daha az yemek yiyor. Doğum hastanesi yok edildiği için bu savunmasız hamile anneleri doğurtacak anastezi ya da hastane yok.  Tüm hastaneler yıkıldığı için bebeklere canlandırma yapılamıyor ve kuvözleri çalıştıracak elektrik de yok. 23/1/24 tarihinde - bir kamyon anestezi, ağrı kesici ve antibiyotik insani giriş reddedildi. Kalan sağlık tesislerine sadece propofol ilacının girmesine izin verildi. 

Medicins Sans Frontiers'ın hastane içinden çektiği videoyu izleyin:

https://vm.tiktok.com/ZGerSF3Eq/

Doktorun son 48 saat içinde hastane içinde çektiği videoyu izleyin:

https://vm.tiktok.com/ZGerBomkM/

Gazze 105 gündür tam abluka altında. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant 9 Ekim'de bir açıklama yaptı: "Gazze'ye tam bir kuşatma uyguluyoruz... Elektrik yok, yiyecek yok, su yok, gaz yok - hepsi kapalı. İnsan hayvanlarla savaşıyoruz ve buna göre hareket ediyoruz." Gazze'ye su girmesine izin verilmiyor. Gazze'nin etrafı kıyılarla çevrili ve halk susuzluktan ölüyor. Gazze'de AB tarafından finanse edilen üç tuzdan arındırma tesisi bombalanarak yok edildi ve bu tesisleri çalıştıracak elektrik de yok. İlaç yok, gıda yok, erzak yok, hastaneleri çalıştıracak su yok.

Gazze'deki 36 hastaneden ayakta kalan ve kısmen işlevsel olan tek hastane son 72 saat içinde yoğun bir hava ve kara saldırısına maruz kaldı. Hastane İsrail tankları tarafından kuşatılmış durumda. Al Nasser hastanesindeki MSF ekipleri, "15 Ocak'ta hastanenin girişine 150 metre mesafede gerçekleşen hava saldırısında sekiz kişi öldü ve 80'den fazla kişi yaralandı" açıklamasında bulundu. https://vm.tiktok.com/ZGerSF3Eq/

Hastaneler yıkıldığında, gidecek yeri olmayan yaralıları almak için kısmen yeniden açılır ve sağlık personeli yaralıları ve ölüleri kurtarmaya çalışır. Sağlık çalışanları, mülteciler ve yaralılar kaçacak başka bir hastane bulamayınca panik içinde kaçmaya başladı. Binlerce hasta, kaçacak hiçbir yeri ve imkânı olmadığı için hastanede kalmaya devam ediyor. Gönüllü sağlık çalışanları erzaksız, yiyeceksiz ve susuz bir şekilde yerde kalırlar. 

İstatistik özeti: 

Şu anda Gazze'de 2 milyon nüfus için çalışan bir hastane yok. 

Kıtlık, hepatit A salgını, güvenli içme suyu ve sanitasyonun olmaması nedeniyle ishalli hastalıklar yaygındır. 400,000 bulaşıcı hastalık vakası bulunmaktadır. 

On altı yıllık abluka nedeniyle önceden var olan hastalıkları olan kronik hastaları unutuyoruz. Travma vakalarının aciliyeti, yoğunluğu nedeniyle köşe yazılarının çoğunu aldı. Ancak, ilaç alamayan ve önlenebilir korkunç acılar içinde ölecek olan yaklaşık 10.000 kanser hastası var. Diyaliz için elektriği ya da temiz suyu olmayan 1000 hasta. Onlar da ölecek. Diyabetik yetişkinler ve çocuklar için insülin yok, bu kişiler hastalıklarından dolayı yavaş yavaş ve yüksek şekerli durumlarından dolayı aşırı susuzluktan ölecekler. Bu savaş başlamadan önce yaklaşık 500.000 akıl hastası ve savunmasız hasta, bazıları psikotik. Ruhsal sıkıntıları için ilaç ya da tedaviye erişimleri yok. 

İstatistikler: 105. Gün 

Son 24 saat: 168 Filistinli öldürüldü, 280 Filistinli yaralandı

GAZZE

Öldürülen: en az 25,700 kişi, daha fazlası dahil:
10.000 çocuk
7,000 kadın
Yaralılar: En az 63.740'tan fazla yaralı:
8.663 çocuk
6,327 kadın
Enkaz altında ölü olduğu tahmin edilen kayıp sayısı: 8,000'den fazla

İSRAİL

Ölenler 1.139 kişi (696 sivil, 71 çocuk, 373 güvenlik gücü) 

Yaralı: 8.730

Gazze'nin %70'i moloz yığını.

100 günden kısa bir süre içinde Gazze nüfusunun %2'si ve çocuk nüfusunun %1'i öldürüldü. Nüfusun %5'i yaralandı - birçoğu yaralarından dolayı ölecek ve sağlık hizmetlerinden yoksun kalacak. Kronik hastalıkları olan çok daha fazlası ölecek. 

Gazze'de 5.000'den fazla yetim çocuk ve bir ya da daha fazla uzvunu kaybetmiş 1.000'den fazla çocuk bulunmaktadır.

Gazze'nin bir milyon çocuk nüfusu için 100 günü aşkın süredir okullar açık değil. 

 5/1/24 itibariyle sağlık tesislerine 606 saldırı düzenlendi. 
 Gazze' de 374 sağlık çalışanı öldürüldü 

121 ambulans yok edildi. Sadece 5 tanesi aktif olarak tüm nüfusa hizmet vermeye devam etmektedir.

110 sağlık çalışanı yasadışı olarak tutuklandı

Trajedi şu ki, dünyanın en yoğun insan kaynaklı kıtlığına 500 metreden daha az bir mesafede tonlarca yardım, ağrı kesici, personel, gıda, su, giysi, mama ve yardım hazır bekletilirken, sınırın ötesinde şu anda tüm gezegenimizdeki en savunmasız nüfusa erişim engelleniyor. 

Kaynak: DSÖ, BM, MSF, UNICEF, Al Jazeera

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: GAZZE, AÇLIKTAN, ÖLÜYOR,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı