301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
23 Ağustos 2021 - Pazartesi 21:34 Bu haber 257 kez okundu
 
Erkeklerde Görülen Kısırlık
Erkeklerde Görülen Kısırlık
SAĞLIK Haberi


Kısırlık (interfelite) çiftlerin düzenli ve korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl içinde gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tanımlanıyor. Üreme çağındaki her 100 çiftten 10 ile 15'inde kısırlık görülebiliyor ve yaş ilerledikçe de görülme sıklığı artıyor. Çevresel koşulların da olumsuz etkilerine bağlı olarak önemi giderek artan erkek kısırlığı, günümüzde modern yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

 

“Özellikle evlilik sonrasında ortaya çıkan kısırlık, gerek evlilik hayatında gerekse cinsel hayatta pek çok problemin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak günümüzde yapılan işlemler sonrasında tüp bebek tedavisine bile gerek kalmadan hastaların çocuk sahibi olması sağlanabiliyor.” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, erkeklerde görülen infertilitenin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

 

Erkeklerde kısırlığın sebepleri nelerdir?

Prof. Dr. Yücel Karaman, “Erkeklerde kısırlık belirtileri, kadınlarda kısırlık belirtilerinden daha az ortaya çıkmaktadır. Kısırlık sorunuyla karşı karşıya olduğunu çoğu erkek bebek sahibi olamadığı için doktora başvurduğunda öğrenir.” diyor ve erkeklerde görülen kısırlığın sebeplerini şöyle sıralıyor.

Sperm sayısının ve hareketinin azalması
Spermin yapısal problemleri
Menide hiç sperm hücresinin olmaması (Azospermi)
Kanal tıkanıklıkları
Spermin dışarı çıkmaması (mesaneye boşalması)
Hormonal nedenler
Doğumda ya da doğumdan sonra gerçekleşen inmemiş testis
Çocukluk çağında geçirilen ateşli hastalıklar, ergenlikte kabakulak gibi hastalıklar
Genetik hastalıklar
Varikosel (testise giden damarların genişlemesi)
Sifiliz, gonore gibi hastalıklar
Cinsel fonksiyon bozuklukları (sertleşme ve erken boşalma gibi)
Şeker hastalığı
Geçirilmiş kanser tedavisi
Enfeksiyonlar
Testosteron eksikliği
Aşırı sigara ya da alkol tüketimi

 

Azospemi (erkekte hiç canlı sperm hücresinin bulunmaması durumu) tanısı konulmuş erkeklerde mikroTESE öncesi ilaç tedavi uygulanıyor mu?

Hipogonadotropik hipogonadizm gibi bazı hormonal yetersizliklere bağlı ortaya çıkan azospemilerde tanımlanmış tedavi yöntemleri vardır ve başarılı şekilde uygulanmaktadır. Bunun dışında özellikle genetik bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkmamış Azospermik erkeklerde ise testis içi doğal testesteronu arttırmaya yönelik ilaç tedavilerinin faydası görülmektedir.

MicTESE işleminde Ürolog’un ve embriyoloji laboratuvarının tecrübesi sperm bulunma oranlarına etki ediyor mu?

 MikroTESE işleminin başarısı doğrudan hem üroloğun hem de embriyoloji laboratuvarının tecrübesine ve hücre ayrıştırma/analiz yöntemlerine bağlı olarak değişmektedir. Ürologun sperm üretimi olan doğru dokuydu bulabilmesi hem teknik alt yapıya hem de tecrübeye bağlıdır. Nadir Sperm üretimi olan bu özel dokuların işlenmesi ve spermin ayrıştırılması ise embriyoloji laboratuvarının tecrübesine, kullandığı ekipman ve yöntemlerine doğrudan bağlıdır.

Ağır erkek infertilisinde gelişen embriyolarda genetik analiz yapılmalı mı?

Gelişen embriyolarda genetik analiz daha çok ileri anne yaşı olan kadınlarda tercih edilmektedir. Son çıkan çalışmalarda ileri derecede sperm bozukluklarının hem embriyo gelişimini olumsuz etkileyebileceği hem de embriyolarda kromozomal problemlerin artışına sebep verebileceği gösterilmiştir. İlk 1-2 tüp bebek denemesinden olumlu sonuç alınamazsa NGS önerilmesinler fayda olabilir.

Sperm hücrelerinde spermiogram dışında başka ileri testler uygulanıyor mu?

Özellikle spermlerde ağır morfolojik problemlerin olduğu, sayı ve hareketliliğin düşük olduğu ve beraberinde başarışız denemelerde varsa sperm hücrelerinde yüksek DNA kırılması var mı yok mu diye analiz yapmanın faydası olacaktır. Eğer spermde yüksek DNA kırıkları mevcutsa hem embriyo gelişimini olumsuz etkileyebilir hem de erken dönem düşüklere sebebiyet verebilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi öncesi antioksidan kullanılması ve hatta gerekli olmadı durumunda testisten sperm alınması başarı oranlarını arttırmaktadır.

Tüp bebek uygulamalarında sperm seçiminin önemi var mıdır ve hangi seçim yöntemleri başarıyı arttırabilir?

Spermin morfolojisiyle içindeki DNA’nın paketlenme kalitesi arasında ilişki olduğunu biliyoruz. Bu nedenle özellikle IMSI dediğimiz ileri görüntüleme ve büyütme yöntemleri kullanarak spermin seçilmesi başarıyı artırmaktadır.

Özelikle kötü sperm morfolojisine bağlı ortaya çıkabilen düşük döllenme problemini çözmek için hangi laboratuvar yöntemlerini kullanıyorsunuz?

Kötü sperm kalitesi yumurtalarda düşük döllenmeye sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda mikroenjeksiyon sonrasında yumurtayı özel kimyasal ya da elektrik aktivasyonu ile uyarmak döllenme oranlarını arttıracaktır.

 

Prof. Dr. Yücel Karaman Hakkında:

Prof Dr Yücel Karaman, önce Belçika’da Louvain Üniversitesinde ve daha sonra Belçika Brüksel EDITH CAVELL Medical Institut ve Hospital Français’de Endoskopik Cerrahi ve Tüp Bebek bölüm başkanı olarak uzun yıllar görev yaptıktan sonra 2000-07 yıllları arasında Florence Nightingale hastanesinde Infertilite ve Tüp Bebek ekibiyle birlikte bölüm başkanı olarak İnfertilite ve Tüp Bebek alanlarında çalışmalarını sürdürmüş daha sonra 2008 yılından itibaren kendi merkezi olan ve son teknoloji ile donatılan Brüksel Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezinde tüm ekibi ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir. Merkezimiz özellikle tüp bebek tedavisi için donatılmış olup uzman kadrosu ile mustakil olarak hizmet vermektedir.

Prof. Dr. Yücel Kahraman ilk tüp bebek çalışmalarına 1982 yılında Belçika’da başlamıştır. Bugüne kadar Belçika, İngiltere ve Türkiye’de 30.000′ in üzerinde Laparoskopik ve Histeroskopik ameliyat gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Erkeklerde, Görülen, Kısırlık,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı