301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
09 Ocak 2022 - Pazar 21:30 Bu haber 456 kez okundu
 
D vitamini desteği koronovirüs ile mücadelenin en etkili araçlarından biri
D vitamini desteği koronovirüs ile mücadelenin en etkili araçlarından biri
SAĞLIK Haberi


Covid-19'un Omicron varyantı birçok ülkede etkisini sürdürüyor. Yeni varyantla birlikte Türkiye dâhil pek çok ülkede vaka sayılarında gözle görünür bir artış yaşanıyor. Salgınla mücadelede aşı olmanın önemine işaret eden uzmanlar, aynı zamanda toplumsal bağışıklığın oluşmasında D vitamininin önemine de dikkat çekiyor. Son olarak Türkiye’de yapılan bir araştırmada D vitamini takviyesinin Covid-19'dan ölüm oranını 2,14 kat azalttığı tespit edildi. 

D vitamininin koronavirüsle mücadelede en etkili unsurlardan biri olduğu, yapılan son araştırmalarda bir kez daha kanıtlandı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesince yapılan "D Vitamini Takviyesinin Covid-19 Hastalığının Şiddetine Etkisi" başlıklı araştırma, D vitamininin tedavide etkili olduğunu ortaya koydu. Tıp dünyasının prestijli dergilerinden Nutrients'da da bilimsel makale olarak yayımlanan araştırmaya göre, D vitamini takviyesi Covid-19'dan ölüm oranını 2,14 kat, 8 günden fazla hastanede yatış sürecini ise yarı yarıya azaltıyor. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Proje Koordinatörü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, “Yaptığımız araştırmada hastanemizde tedavi gören hastalarımıza D vitamini takviyesi yaptığımızda yoğun bakım ünitesi de dahil, hastane yatış süresinin daha kısa olduğunu ve ölüm oranının daha az olduğunu gözlemledik” dedi. D vitamininin, bir vitaminden de öte hormon etkisi olduğunun ve birçok sistemi ilgilendirdiğinin bilindiğini aktaran Gönen, bu çalışmayla D vitamininin Covid-19 tedavisinde de faydalı olabileceğini gösterdiklerini dile getirdi. Birbirinden lezzetli ve inovatif peynirleriyle toplum sağlığına katkı sağlamayı hedefleyen Muratbey de AR –GE Merkezi ve ülkemizdeki üniversiteler ile yaptığı iş birliği sonucunda ortaya koyduğu çalışmalarla D vitamininin önemine dikkat çekiyor.

Türkiye’de D vitamini eksikliği büyük bir sorun 

Muratbey, geçtiğimiz yıl, D vitamini seviyelerine ayna tutan araştırmasında toplumdaki D vitamini düzeylerinin düşük olduğu sonucunu gözler önüne serdi. Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı ve Uşak Üniversitesi Tıp ve Sağlık Hizmetlerinde görevli öğretim üyeleri ile Muratbey Ar-Ge merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada 18-30 yaşları arasındaki üniversite öğrencilerinin D vitamini eksikliği düzeyleri değerlendirildi. Çalışmaya; tıp, diş hekimliği ve sağlık hizmetleri bölümlerinde öğrenim gören 100 (44 erkek ve 56 kadın) üniversite öğrencisi dâhil edildi. Kan serum analizleri sonucunda çalışmaya katılanların % 91’inde (Kadınlarda % 92.86, erkeklerde% 88.64) D vitamini eksikliği tespit edildi. Muratbey Ar-Ge ekibi, 6. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Aile Hekimliği Kongresi’nde yaptığı sunumda da D vitamininin bağışıklık üstündeki düzenleyici etkilerinden dolayı pandemi sürecinde özel ilgi gördüğünün altını çizdi.  Kongre sunumunda şu veriler paylaşıldı; “D vitamini immünmodülatör etkisiyle sitokin fırtınasını tetiklemeden bağışıklık sistemini güçlendirir. 20 Avrupa ülkesinin Covid-19 sıklığı ve ölüm oranları ile ortalama D vitamini seviyeleri karşılaştırılmış ve en düşük D vitamini seviyeleriyle hastalık sıklığı ve ölüm arasında kuvvetli bir ilişki bulunmuştur. Türkiye’de her 3 yetişkinden 2’si D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Bu nedenle besinsel kaynağı sınırlı olan D vitamininin, destek şeklinde ya da D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerle alınması gerekmektedir”.

Muratbey günlük D vitamini ihtiyacını ürünleriyle destekliyor 

Muratbey’in birbirinden sağlıklı lezzetleri, D vitamini eksikliğinin giderilmesi ve bağışıklığın güçlendirilmesi için zengin seçenekler sunuyor. Muratbey’in D vitamini deposu “Burgu Plus” “Taze Peynir Plus” ve “Taze Kaşar Plus” peynirleri ve aynı şekilde çocuklara peyniri sevdirmek için üretilen dünyanın D vitamini ile zenginleştirilmiş ilk şekil şekil peyniri “Muratbey Misto”, bağışıklığı artırmaya ve günlük D vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor. Muratbey Plus ve Muratbey Misto ürünlerinin 100 gramı, 5 mikrogram D vitamini içeriyor. Bu ürünlerin sadece 100 gram tüketilmesi ile T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi’nde (TÜBER) 2 yaş üstündeki tüm bireyler için önerilen günlük D vitamini gereksiniminin %33'ü karşılanıyor. Muratbey Plus ve Muratbey Misto peynirler, benzersiz lezzetleriyle birlikte hepimizin bu süreçte ihtiyaç duyduğu ekstra vitamin takviyesini de sağlamış oluyor.  

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: D, vitamini, desteği, koronovirüs, ile, mücadelenin, en, etkili, araçlarından, biri, ,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı