301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
07 Mayıs 2021 - Cuma 17:08 Bu haber 975 kez okundu
 
ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor
ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor
EĞİTİM Haberi


Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabından yapılan canlı yayınlarda konak sohbetleri devam etti

 

Muğla Sıtkı Koçman  Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pervin Çapan “Söz Sanatları Yoluyla Dilin İfade Gücünü Kullanma Örneği Olarak Tezkirelerde Muamma ve Lugazlar” başlığıyla,  Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tülay Çulha “Karaylar, Karayca” başlıklı konuşmasıyla yer alırken, 23 Nisan Özel Programına ise Mehmet Kıvanç Çetin, Çağan İdil Çetin ve Zümra Göl konuk oldu.

 

“Söz Sanatları Yoluyla Dilin İfade Gücünü Kullanma Örneği Olarak Tezkirelerde Muamma ve Lugazlar”

Prof. Dr. Çapan, “Söz Sanatları Yoluyla Dilin İfade Gücünü Kullanma Örneği Olarak Tezkirelerde Muamma ve Lugazlar” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Konuşmasına dil ve söz sanatları ilişkisinden bahsederek başlayan Prof. Dr. Çapan, dilin yalnız başına bazı söylemleri ifade edebilme gücüne sahip olmadığını, bu durumun özellikle de edebiyat için geçerli olduğunu söyledi. Dilin çeşitli unsurlarla zenginleştirilmesi gerektiğini belirten konuşmacı, bu konunun Doğu’da “belagat”, Batı’da ise “retorik” konularıyla ilişkili olduğunu ifade etti.

 

“Karaylar, Karayca”

Doç. Dr. Çulha ise  “Karaylar, Karayca” başlıklı konuşmasında Karay Türklerinin Museviliğin bir mezhebi olan Karay Mezhebine mensup olduklarını dile getirdi. Farklı bölgelerde yaşayan Karayların olduğunu söyleyen konuşmacı Kırım, İstanbul, Ukrayna gibi yerlerde yaşayan Doğu Avrupa Karaylarından da söz etti. Karaylar adının “okuyanlar” anlamına geldiğini de ifade eden Doç. Dr. Çulha, Karaylar adıyla “Türk olan Karayların” ifade edildiğini belirtti.

 

23 Nisan Özel Programı

23 Nisan Özel Programı’nda çocuklar ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu. Konuşmaya ilk olarak başlayan Çağan İdil Çetin, 23 Nisan’ın kendisinde uyandırdığı hisleri paylaştı. 23 Nisan denilince aklına sabahın erken saatlerinde kalkıp tören için okula gidildiği vakitlerin ve çocukların 23 Nisan’ı coşkuyla kutladığı günlerin geldiğini belirtti. 23 Nisan Özel Programı’nın konukları arasında yer alan Mehmet Kıvanç Çetin ise 23 Nisan’ı baharla bağdaştırdığını ifade ederek, “Sığırtmaç Mustafa” öyküsünü canlı yayın katılımcılarıyla paylaştı.

5. Sınıf öğrencisi Zümra Göl ise 23 Nisan Özel Programı’nı piyano çalarak müzik dinletisiyle sürdürdü. Zümra Göl’e bu dinletide yan flütle Mehmet Kıvanç Çetin eşlik etti. Dinletinin ardından programın konukları olan İdil Çetin, Kıvanç Çetin ve Zümra Göl, tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik program sonrası canlı yayın konuklarına katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: ÇÜTAM, Konferansları, Devam, Ediyor,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı