301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
03 Ağustos 2022 - Çarşamba 22:53 Bu haber 301 kez okundu
 
Çam: 1900’lerin başından beri Adana’da sinema salonları var
Çam: 1900’lerin başından beri Adana’da sinema salonları var
EĞİTİM Haberi


Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi – Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Aydın Çam, 1900’lerin başından beri Adana’da sinema salonlarının bulunduğunu ve gösterimler yapıldığını aktaran Çam,  bugüne kadar 130 kadar sinema Adana’da faaliyet gösterdiğini söyledi.

Adana’nın Yüreğir İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen Arabada Sinema Günleri kapsamında Adana Sinema Mirası Arabada Sinema Sergisi açıldı. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi – Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Aydın Çam ve öğrencilerini çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi sergiyi dolaşanlar tarafından büyük beğeni topladı. Yüreğir Millet Bahçesi’nde açılan sergi ile ilgili bilgiler veren Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi – Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Aydın Çam, sergide yer alan fotoğrafları 2020, 2021, 2022 yıllarında Adana’da günlük olarak gerçekleşen mahalle sinemaları, köy sinemaları ya da bu tür arabalı sinemalar gibi etkinliklerde fotoğrafladıklarını anlattı.

Kendisinin 2013 yılından beri Çukurova Üniversitesi’nde görev yaptığını dile getiren Çam, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği bir proje kapsamında Adana sinema tarihini araştırdıklarını aktardı. 1900’lerin başından beri Adana’da sinema salonlarının bulunduğunu ve gösterimler yapıldığını aktaran Çam, “Bunlardan Zafer Sineması, Işık Sineması, Alemdar Sineması gibi sinemaların perdeleri ayakta, makine daireleri duruyor. Onların tarihini araştırıyoruz, ayakta duranları belgeliyoruz. Bugüne kadar 130 kadar sinema Adana’da faaliyet göstermiş” dedi.

Televizyon, İnternet  olmadığı zamanlarda sinemanın en büyük eğlence ve gelişme aracı olduğunu belirten Çam, “Adana insanı dışarıda olmayı, sosyalleşmeyi çok sevmiş ve önemsemiş. Televizyon, İnternet vesayire olmadığı zamanlarda sinema en büyük eğlence ve gelişme aracı olmuş. Ben şundan çok eminim ki Adana’da eskisi gibi yazlık sinemalar yaz boyu faaliyet gösterse 1960’larda yetmişlerde 1.000, 1.200 kişilik açık hava sinemaları var ve her akşam gösteriminde dolan sinemalar, bugün de dolar” diye konuştu.

Çukurova ve Adana Sinemaları, filmleri Türkiye’de ve yurt dışında bilinip konuşulduğuna dikkat çeken Çam, “Bu denli tüketimin olduğu bir bölge önceden de olsa çok büyük üretim yapılan bir coğrafya, büyük sermayedarların olduğu ekonomik olarak güçlü ailelerin, insanların bulunduğu bir şehir. Bu özelliklerinden dolayı 50’lerden sonra Adana Sinemaları çok güçlü olarak Yeşilçam’a katkı vermiş. Bugün de aynı şey yapılabilir. Üç gündür Dilberay, Bergen ve Müslüm Film gösterimlerine katılımı görüyorsunuz, halkın ilgisi çok büyük. Bu filmlerin Yeşilçam filmlerinin yeni versiyonları olduklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kadınların bu güne kadar sinemaya olan ilgisinin çok büyük olduğundan bahseden Çam, “Özellikle kadınların ilgisi çok büyük oldu. 60 ve 70’lerde de asli izleyici kitlesi kadınlar. Erkekler bir şekilde çalıştıkları yerlerde, kahvelerde, futbol vs. gibi toplu faaliyetlerde sosyalleşiyorlar ama kadınların özellikle o dönemde en büyük sosyalleşme aracı sinemalar.  Mahalle dışına ancak sinemalarla çıkıyorlar, diğer insanlarla sinema vesilesiyle bir araya geliyorlar” şeklinde konuştu..

 Çam sözlerini şöyle tamamladı;

“Çok çok önemli bir girişim. Sinema Müzesi’nin büyümesini ümit ediyoruz. Türkiye’de ilk örnektir. Şimdi İstanbul’da da bir müze var ve o müzeye yurt dışından da ziyaretler yapılıyor. Adana’da da sinema müzesine yatırım yapılsa daha geniş bir mekanla daha geniş kitlelere hitap etse Adana sinema mirası kapsamında Belçika’daki sinema arşivinde bir araştırmamız oldu. Arşivde yer alan ve 1927 yılının Mart, Nisan aylarında Adana’da çekilen bir filmde pamuk borsasını, Milli Mensucat Fabrikasını ve Taş Köprü’nün üzerinden geçip şehir merkezine pamuk denklerini taşıyan deve kervanlarını görüyoruz. Bu görüntülerde şu an sinema müzesi olan bina da var. Bu muhteşem bir tesadüf. Keşke sağında solunda yer alan, mimarisiyle çok değerli binalar da müzeye eklense.”

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Çam:, 1900’lerin, başından, beri, Adana’da, sinema, salonları, var,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı