301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
10 Temmuz 2022 - Pazar 22:10 Bu haber 527 kez okundu
 
ADANALI BOŞNAKLAR SREBRENİTSA ŞEHİTLERİNİ ANDI
ADANALI BOŞNAKLAR SREBRENİTSA ŞEHİTLERİNİ ANDI
DÜNYA Haberi


Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, 11 Temmuz 1995’te, Yugoslavya iç savaşı sırasında Ratko Mladic komutasındaki Sırp ordusunun Bosna-Hersek’in doğusunda bulunan Srebrenitsa’yı işgal ederek genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek demeden 8 binin üzerinde Boşnak sivili katledişinin 27’nci yılı dolayısıyla anma programı düzenledi.

Soykırımı yansıtan fotoğraflar sergilendi, dualar edildi
Mimar Sinan Kültür Parkı’ndaki dernek lokalinde gerçekleştirilen anma etkinliğinde soykırım vahşetini yansıtan fotoğraflar sergilenirken, Adana’da yaşayan Boşnaklar, işkencelerle şehit edilen soydaşları için dualar etti. Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, Srebrenitsa Boşnak Soykırımı’nda hayatını kaybeden soydaşlarının acısının dinmediğini belirtti.
Srebrenitsa Soykırımı'nın Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olduğunu vurgulayan Başkan Kasım Gül, “İnsanlık tarihinin kara lekesi Srebrenitsa Soykırımı’nın 27’nci yıl dönümünde, bu zulümde şehit düşenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve Boşnak kardeşlerimize sabırlar diliyorum.” dedi.

Bosna Hersek’te bu yılki anma törenlerinde 50 kurbanın cenazesinin Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedileceğini belirten Başkan Kasım Gül, “Bu yıl cenazelerine ulaşılan soykırım şehitlerimiz arasında en genci öldürüldüğünde 16 yaşında olan Salim Mustafic, en yaşlısı  öldürüldüğünde 59 yaşında olan Husejin Krdzic bulunuyor. Srebrenitsa'daki soykırımda öldürüldüklerinde 20 yaşında olan ikiz kardeşler Semir ve Samir Hasanovic de bu yıl yan yana toprağa verilecekler. Baba Hajdin ile oğlu Sead Hukic de düzenlenecek törende sonsuzluğa uğurlanacak. Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 671 soykırım kurbanının mezarı bulunurken bu sayı, bu yılki definlerle birlikte 6 bin 721'e yükselecek.”

Srebrenitsa'da ne oldu?
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. 

--

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: , ADANALI, BOŞNAKLAR, SREBRENİTSA, ŞEHİTLERİNİ, ANDI,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı