Haber Detayı
18 Aralık 2025 - Perşembe 20:28 Bu haber 18 kez okundu
 
Afetlere hazırlık kamusal sorumlulukla başlar
Afetlere hazırlık kamusal sorumlulukla başlar
AKTUALİTE Haberi


İMO ve JFMO Adana Şubeleri “Afetlerde Erken Uyarı Sistemleri ve Risk Azaltmanın Gücü” Semineri gerçekleştirdi

Saniyeler hayat kurtarabilir

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şubeleri, Seyhan Çırçır Sanat Merkezinde  “Afetlerde Erken Uyarı Sistemleri ve Risk Azaltmanın Gücü”  konulu bir seminer gerçekleştirdi.

Seminerde; Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ve Erken Uyarı Sistemi EDİS Teknolojileri kurucularından Ali Emre Erişen konuşmacı olarak yer aldılar.

Seminerin açılış konuşmaları, JFMO Adana Şube Başkanı Emin Pişkin ve İMO Adana Başkanı Hıdır Çak tarafından yapıldı.

Emin Pişkin konuşmasında, depremlerin bir doğa olayı olduğunu ve yeterli önlemler alınmadığı takdirde bunların birer afete dönüştüğünü ifade etti.  Saniyelerin hayat kurtarabileceğini ancak saniyelere bırakmamak için öncelikle ‘hangi zemine hangi yapı tasarlanır’ konusunda çalışılması gerektiğini vurguladı. Pişkin;  büyük bir ivmeyle gelişen teknolojinin bizlere sunduğu imkanlardan da maksimum seviyede faydalanabilmenin öneminden bahsetti.

Hıdır Çak ise konuşmasında; afetlere hazırlığın, mühendislik aklıyla ve kamusal sorumlulukla başladığını söyleyerek; deprem önlemleri denildiğinde yapı üretim sürecinin tamamını kapsayan, önleyici ve kalıcı politikaların anlaşılması gerektiğini belirtti. Sağlam zemin etütleri, nitelikli mühendislik projeleri, etkin yapı denetimi, mevcut yapı stokunun bilimsel verilerle değerlendirilmesi ve güçlendirilmesinin en temel önceliklerimiz olduğunu söyleyerek, erken uyarı sistemlerinin bu sürecin tamamlayıcısı olarak, bütüncül bir afet yönetimi anlayışının vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade etti.

Seminer konuşmacısı Ali Emre Erişen; erken uyarı sistemi teknolojisinin nasıl çalıştığını, sensörlerin yerleştirilmesini, aktif istasyonları, yapay zeka teknolojisiyle ilk yayılan dalgaların iletilmesinin hayat kurtarmakta yaratabileceği etkiyi,  kullanıcı deneyimleri beraberinde anlattı.

Seminer konuşmacısı Prof. Dr. Şerif Barış ise;  Adana’nın deprem gerçeğini grafikler, haritalar ve deprem olasılık hesapları eşliğinde anlatarak başladığı sunumuna, deprem olmadan önce alınması gereken önlemler ile deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler konusuyla devam etti.  Barış; güncel teknolojilerin toplum tarafından kullanılmasının gereğine de vurgu yaparak, bu tür teknolojilerle erken uyarı sistemlerini kurmanın önemine değindi.

Seminere; Seyhan ve Çukurova Belediyesi Afet Müdürleri, Milli Eğitim Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği yetkilileri, Müteahhitler Birliği Başkanı,  Adana İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) mühendisleri,  SAR Arama Kurtarma Derneği, Acil Yardım ve Kurtarma Derneği üyeleri, Meslek Örgütlerinin başkan ve üyeleri katıldı.

--
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, tarafınıza yollanan iş ilanlarını ve etkinliklerin bildirimlerini içeren e-postaların içeriğinden ve gerçekliğinden sorumlu tutulamaz. Kurumumuza gönderilen iş ilanları, üyelerimize doğrudan ve/veya dolaylı olarak iletilmesi hedeflenmiş ve üyelerimizin faydalanmaları amacı ile gönderilmiştir. E-posta gönderiminin tarafınıza gönderilmesini istemiyorsanız, bu mesajı tarafımıza yeniden yollayarak konu başlığına “E-POSTA İSTEMİYORUM” yazınız.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: Afetlere, hazırlık, kamusal, sorumlulukla, başlar,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı