301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Haber Detayı
02 Eylül 2024 - Pazartesi 22:32
 
“PAMUĞUN TABAN FİYATI EN AZ 30 LİRA OLMALI”
“PAMUĞUN TABAN FİYATI EN AZ 30 LİRA OLMALI”
SİYASET Haberi


“YABANCI ÇİFTÇİ KAZANACAĞINA ÇUKUROVA ÇİFTÇİSİ KAZANSIN”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Adana’da yaklaşan pamuk hasadı öncesi iktidara çağrı yaptı. Pamuğun taban fiyatının en az 30 lira olarak açıklanması gerektiğinin altını çizen Bulut, “30 liranın altında taban fiyat açıklanırsa, yüksek girdi maliyetleri altında beli bükülen, emeğinin karşılığını alamayan çiftçi, üretimden kopar, tarlalar boş kalır” uyarısı yaptı.

ANKARA///

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, beyaz altın diyarı Adana’da yaklaşan pamuk hasadı öncesi iktidara çağrı yaptı. Dünyanın önemli pamuk üreticileri arasında yer alan Türkiye’nin üretimde 7. sırada, tüketimde ise 4. sırada olduğunu kaydeden Bulut, Türkiye’nin, 2019-2020 sezonunda 1 milyon 17 bin ton, 2020-2021 sezonunda 1 milyon 160 bin ton, 2021-2022 sezonunda 1 milyon 203 bin ton, 2022-2023 sezonunda 912 bin ton pamuk ithalatı yaptığını hatırlattı.

ÇUKUROVA’DA PAMUK ALARMI

Adana’da bir dönem 3.5 milyon dönüm olan pamuğun ekim alanının 150 bin dönüme kadar gerilediğini kaydeden Bulut, “Dünyanın en bereketli topraklarının bulunduğu Çukurova’da 2022 yılında 302 bin dekarlık bir alandan 144 bin ton pamuk elde edilirken bu yıl rakamlar yarı yarıya düştü. Yüksek girdi maliyetleri altında ekip biçmeye çalışan çiftçi, önünü göremediği için tarımdan kopuyor. Adana’da bu yıl yaklaşık 147 bin dekarlık alana pamuk ekildi. Beklenen rekolte ise havanın aşırı sıcak olması nedeniyle 70 bin ton” dedi.

TABAN FİYAT EN AZ 30 LİRA OLMALI

Lifiyle tekstil, çekirdeğiyle yağ ve yem, linteriyle kağıt sanayiine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuğun taban alım fiyatının en az 30 lira açıklanması gerektiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:

“Pamuk hasadına sayılı günler kaldı. Çiftçinin üretim maliyeti yaklaşık 27 lira. Pamuk alım fiyatı en az 30 lira açıklanmalı; destekleme primi 5 liraya yükseltilmeli ki çiftçi para kazansın. 35 liranın altı çiftçiye zulümdür.  35 liranın altı çiftçiyi üretimden koparmaktır.”

ÇİFTÇİ BORÇ SARMALI İÇERİSİNDE

Tarımın ileriye gidebilmesi için hükümetin üreticinin desteklenmesi yönünde kararlar alması zorunlu olduğunu belirten Bulut, ancak iktidarın kötü tarım politikalarıyla çiftçiyi borç sarmalının içerisine ittiğini bildirdi. Bulut, “Çukurova’da çiftçimiz bir yandan girdi maliyetlerinin getirdiği ağır yükle boğuşuyor diğer yandan tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli desteği alamıyor. Artan maliyetlere ve düşük fiyatlara tepki gösteren, yurdun dört bir yanında eylem yapan çiftçinin sesini iktidar duymazdan geliyor. 30 liranın altında taban fiyat açıklanırsa, yüksek girdi maliyetleri altında beli bükülen, emeğinin karşılığını alamayan çiftçi, üretimden kopar, tarlalar boş kalır. Çukurova’ya Yaşar Kemal’in dediği gibi, “adam eksen adam biter”. İyi bir planlamayla ve desteklemeyle pamuk ithalatına gerek kalmaz, yabancı çiftçi kazanacağınıza kendi çiftçimiz kazanır” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: “PAMUĞUN, TABAN, FİYATI, EN, AZ, 30, LİRA, OLMALI”,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Adana

Güncelleme: 06.07.2022
İmsak
Sabah
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
Arşiv Arama
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı